Zjistěte, o čem sní v noci váš domácí mazlíček

Kočky sní o lovení myší, čištění se, ale i o hrozbách, se kterými se setkaly
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Podle vědců se do zvířecích snů, stejně jako do těch našich, promítají jejich zážitky i obavy. Sny jim ale také pomáhají s učením, pamětí a dalšími kognitivními funkcemi. U některých zvířat mohou rozvíjet dokonce i představivost.

Dokonce i zvířata mají sny. Mezi snící zvířata patří kočky, psi, ale například i pavouci. Každé z nich sní údajně o něčem úplně jiném.

Vědci se domnívají, že sny doprovázejí spánek všech savců, ale i některých ptáků a plazů. To naznačuje, že tento proces vznikl zhruba před 350 miliony let, kdy tyto druhy zvířat sdílely společného předka.

O čem sní kočky?

Jedním z prvních zvířat, která byla podrobena výzkumu snů, byly kočky. O tom, že i kočky mají sny, se tedy vědělo již v 60. letech. Tehdy jejich chování během spánku pozoroval Michel Jouvet, jeden z prvních vědců, který se spánkovou vědou zabýval.

Většina koček a psů sní o tom, co se jim přes den přihodilo. Pomáhá jim to mimo jiné zapamatovat si určité věci a učit se. Snění ale u zvířat rozšiřuje i řadu dalších kognitivních schopností, mezi které patří třeba emoce a představivost.

Fáze spánku, během níž se nám zdají sny, které si po probuzení dopodrobna pamatujeme, se nazývá REM fáze. Jde o část spánkového cyklu, která je charakterizovaná rychlým pohybem očí a intenzivní mentální aktivitou.

Přestože se nám v REM fázi spánku často zdají živé a realistické sny, se naše tělo příliš nehýbe. Tento stav zajišťuje, že naše tělo nereaguje na podněty ze snů.

Podobný ochranný mechanismus zaznamenal Jouvet právě u koček. Zjistil, že je během REM spánku jejich tělo cíleně ovlivněno částečnou paralýzou. Když jim Jouvet umožnil, aby se ve spánku pohybovaly, pozoroval, že některé z těchto domácích šelem začaly ve spánku lovit, bránit se neviditelným hrozbám, a dokonce se i čistit. O tom, že kočky sní, už poté nebylo pochyb, navíc jsme se díky tomuto experimentu dozvěděli také, o čem sní.

O čem sní myši?

Vědci natočili mozkovou aktivitu myší, které se snažily dostat ven z bludiště. Totéž provedli i v okamžiku, kdy hlodavci spali. Zjistili, že obě nahrávky jsou si velmi podobné. Je tedy pravděpodobné, že se jim zdálo právě o procházení bludištěm. To znamená, že dokonce i u myší slouží sny jako prostředek k učení a zlepšování paměti.

O čem a jak sní kytovci?

Tito savci nikdy zcela nespí. Mají totiž schopnost „vypnout“ vždy jen jednu polovinu jejich mozku a druhou nechat v pozoru. Na rozdíl od nás totiž musí zůstat při vědomí, aby mohli dýchat. Kdyby usnuli, utopí se.

Zdroj: National Geographic, Animal Medical

KAM DÁL: Sirotek Edgar Allan Poe si vzal třináctiletou sestřenici. Nekrolog mu napsal jeho největší rival.

Klíčová slova:
sny