Pět praktických rad, jak na malé nespavce

Miminka, která špatně a málo spí, ženou své rodiče k absolutnímu vyčerpání
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Děti jsou radost. Někdy mají rodiče nervy na pochodu a drtí je vyčerpání, ale stačí úsměv miminka a všechny trable jsou rázem zapomenuty. Jen ty bezesné noci jsou skvrnkou na dokonalosti. Přinášíme vám rady, jak na rychlé uspávání.

Každé dítě je jiné a prochází různými fázemi vývoje. Jedno usne téměř na povel, druhé ne a ne zavřít oči, ignoruje pohádky i říkanky, houpání a zvýšený hlas. Musíte přijít na to, co vašemu miminku dělá dobře a uklidňuje ho. 

Nemoc na obzoru 

Nejdříve by se měl každý rodič ujistit, že je miminko v pořádku. Nebolí ho zuby či bříško? Je odříhnuté, netrápí ho tlak v uších nebo zalehlé dutiny a dusivý kašel? Nepohodu ale může vyvolat i záděra na prstu. Podlomené zdraví brání usnutí i klidné noci. Dítě se necítí komfortně a neuvědomí si, že spánek je jednou z cest k uzdravení a úlevě. 

Na vině může být i přetažení nebo přesycení dojmy, kdy je dítě nesvé z množství vjemů a myšlenek, které nedokáže roztřídit. 

Cirkadiánní rytmus
Během těhotenství může žena ovlivnit své „vnitřní hodiny“ a dát miminku pevný základ pro spánkový režim. Stačí si po dobu několika měsíců nastavit brzkou večerku.

Houpavý pohyb 

Během těhotenství si miminko navyklo na jemné pohupování při chůzi. Po narození mu takový servis může chybět. Potřebuje rytmický pohyb, blízký kontakt a tělesné teplo. V začátcích je vestibulární stimulace nezbytná. 

Nošení dítěte na rukou je ale fyzicky náročné a podporuje silnou fixaci na matku. Ideální jsou závěsné houpačky, kde je dítě na matraci (většinou z kokosových vláken nebo pohankových lusků) přirozeně schoulené. Odpor pružiny navíc brání trhavému pohybu a simuluje plutí na vlnách. 

Spotřebiče v akci 

Děti milují zvuky, které se opakují. Uklidňují je. Nepředstavujte si ale nekonečné broukání jedné melodie nebo generátor zvuků z džungle. Mnohem účinnější je puštěná sušička prádla. Miminko hluk vůbec neruší, naopak může spánek prohloubit. Pokud k dítěti do pokoje prostupuje světlo od spotřebiče (většinou právě od sušičky prádla), je třeba ho vypnout, aby miminko usínalo ve tmě a bez rušivých elementů. 

Tma a vůně 

Většina miminek usne i při světle a většinou jim nevadí ani hlasy nebo šramot. Otázkou ale zůstává, je-li pak spánek kvalitní. Ideální je předem vyvětraná místnost, zatažené rolety nebo okno se zatemňovacími závěsy a nevtíravá vůně v difuzéru, která navodí pocit ospalosti. Patří mezi ně heřmánek, vanilka, kozlík, levandule nebo překvapivě mandarinka. 

Přísný režim 

Od první chvíle je nutné miminko naučit režimu a vymezit hranice. Musíte respektovat jeho potřeby a brát v potaz spoustu proměnných, ale čím dřív si zvykne na nastavená pravidla, tím lépe. A dostatečně dlouhý, pravidelný a kvalitní spánek je klíčem ke snění bez buzení, děsů a můr. 

Zdroj: Mayoclinic, Kidshealth

KAM DÁL: Jste ranní ptáče, nebo si rádi přispíte? Experti prozradili, co je lepší.

Klíčová slova: