Hodiny na toaletě a ani kapka. Může jít o předzvěst nevyléčitelné nemoci

Retence moči je vážný stav, který byste měli okamžitě řešit
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Problémy s močením souvisí většinou s nachlazením nebo záněty. Pokud ale potíže trvají i několik týdnů a necítíte ani bolest, ani pálení, odehrává se v těle mnohem větší drama.

Roztroušená skleróza, o které se rozepisuje tato studie, zvyšuje svou rychlost (na aktuální čísla ve světě odkazuje studie) a symptomy se objevují u čím dál mladších ročníků. Aktuálně přibývají dva pacienti denně. Problém je v tom, že stanovení včasné diagnózy je složité a často může dojít k záměně za banálnější nemoci, například kolísavý krevní tlak, hormonální nerovnováhu, obezitu nebo zhoršení kognitivních funkcí v důsledku nadměrného stresu či vyššího věku. To opět ukazuje přiložená studie. Vina však není na straně lékařů. Roztroušená skleróza se dlouho tváří neurčitě a naplno propuká až v pokročilejší fázi nemoci. 

Maximální kapacita močového měchýře je 700 ml, potřeba močení se ale přihlásí už při naplnění kolem 300 ml (lehce přes 40 %).

První příznak RS

Retence moči je jedním z hlavních příznaků rozvíjející se roztroušené sklerózy u žen. U mužů se v začátku tímto způsobem většinou neprojevuje. Časem se ale podle této studie potýká s retencí moči až 65 % pacientů. Problémy s močením patří mezi první projevy, kdy není možné z drobných zdravotních komplikací diagnostikovat RS, a tak je těžké odhalit, že nejde jen o zanesenou močovou trubici a zánět měchýře nebo ledvin

Zdravý člověk se vymočí v průměru sedmkrát denně. Retence moči znamená, že i přes potřebu a tlak v močovém měchýři nejde tekutina ven. Buď musíte zatlačit, nebo dojde jen k sevření vnitřního ústrojí a moč nevyjde ven. Čím více moči v těle ale zůstává, tím vyšší je riziko, že se přebytky budou v měchýři hromadit a postupně se uvolňovat do krve, což může vést k přetížení ledvin nebo otravě

Přidružené potíže schází

U zánětů a infekcí doprovází neschopnost vymočit se pálení, zarudnutí, nutkavá potřeba odskočit si, bolavý močový měchýř. To u roztroušené sklerózy neplatí. Měchýř se sice zvětšuje, ale necítíte nepohodlí. 

Další příznaky roztroušené sklerózy: 

  • chronická únava a dlouhodobá slabost,
  • poruchy hybnosti a snížení citlivosti v končetinách,
  • problémy s koordinací a orientací v prostoru,
  • závratě, malátnost, mdloby,
  • třes, pocity mravenčení a svědění, 
  • insomnie (poruchy spánku),
  • zánět očního nervu,
  • výpadky řeči. 

Problémy s močením se objevují buď jako retence (problémy s vylučováním), nebo inkontinence, kdy stačí leknutí, svalový škub nebo kýchnutí. Ani v jednom případě byste ale neměli návštěvu lékaře odkládat. Pokud je zdrojem problémů roztroušená skleróza, je včasná diagnostika klíčem k tomu, abyste mohli vést co nejdéle život bez omezení. 

Zdroj: ninds.nih.govbmcneurol.biomedcentral.com, ereska-aktivne.cz

KAM DÁL: Neustálou únavu nepodceňujte. Může jít o příznaky vážné choroby