Jak ušetřit čas i peníze: Pomohou vychytávky, které může mít každý

LED žárovka se stále více objevuje jako náhrada běžných světelných zdrojů, díky její čím dál vyšší výkonnosti a levnějšímu provozu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

V době internetu a mobilních aplikací existuje mnoho způsobů, jak si ušetřit čas a zjednodušit fungování domácnosti. Navíc tím ušetříte i peníze. Můžete na dálku vypnout myčku či sporák, vytáhnout žaluzie nebo třeba zabezpečit dům. Běžné činnosti za vás udělají mobilní pomocníci. Ale praktické zařízení domácnosti je stále na vás.

Každá žena se snaží ušetřit si v domácnosti co nejvíce práce. Času není totiž nazbyt a v běžném stereotypu všech povinností je zapotřebí mít nejrůznější pomocníky. Existuje i spousta věcí, které člověk mnohdy zbytečně vyhodí, byť by přitom šly použít ještě znovu.

Kolik stojí svícení různými druhy žárovek

Chytrá zásuvka nebo chytrá žárovka vám ušetří čas i práci. „Pokud odejdete z domu a zapomenete například vypnout sporák, stačí použít aplikaci v mobilním telefonu a jednoduše ho vypnout na dálku. Úplně stejně funguje chytrá žárovka, kterou také ovládáte svým mobilem. Pomocí ní můžete měnit barvu a například i intenzitu světla,“ vysvětluje Pavel Horáček, který se specializuje na prodej chytrých výrobků pro domácnosti.

Typ žárovky Pořizovací cena Životnost Příkon Cena/rok provozu*
Tradiční 15 Kč 1 000 h 60 W 508 Kč

Halogenová

85 Kč 2 000 h 40 W 340 Kč
LED žárovka 99 Kč 15 000 h 9 W 76 Kč

*4 h svícení denně, 5,20 Kč/kWh
Zdroj: Eon

Vychytávka pro dámy

Dámy zase jistě ocení konec hledání klíčů v kabelce. Díky tabletu, smartphonu nebo chytrým hodinkám můžete zámky totiž snadno ovládat i na dálku. „Podobně lze nastavit například i automatické odemykání – při vašem přiblížení k domu – nebo zamykání, než jdete spát. Moderních vychytávek je zkrátka v dnešní době mnoho,“ dodal Horáček.

Kuchyně. Jak ji prakticky zařídit?

Nemusí ale být všechno „chytré“. Někdy stačí přemýšlet hlavou, vychytávky moderní doby klidně můžete nechat chvíli stranou. Pro praktické využití kuchyně je samozřejmě zapotřebí správné rozvržení. Dejte přednost materiálu, který se snadno udržuje a odolává vlhkosti a nárazům. Velmi častou volbou v kuchyni jsou keramické obklady a dlažba, eventuálně omyvatelný vinyl. Rozdělte si oblast podle práce – mytí, vaření a ukládání potravin. Ušetříte tak zbytečné přebíhání a čas.

Dalším praktickým prvkem jsou malé zářivky, které se rozsvítí při otevření dvířek, třeba u potravin. Už nikdy tak nebudete muset hledat potmě, co zrovna potřebujete nebo na co máte chuť.

A jak si zjednodušit i následný úklid domácnosti? K vytírání podlahy například dobře poslouží nepoužívaná froté ponožka, kterou snadno navléknete na mop a využijete ji namísto hadru. A pokud máte doma psího miláčka, můžete například pomocí stěrky snadno dostat psí chlupy z koberce.

Čisté a voňavé prádlo za pár vteřin

Kouzlo, které zajistí, že vaše prádlo bude voňavé a čisté v kratším časovém úseku, tkví především ve výběru pračky i následném jejím užívání. Řiďte se programy podle typu prádla a zvažte, jaká pračka je pro vás ideální (podle počtu lidí v domácnosti zvažujte i kapacitu bubnu). Kalhoty, džíny a sametové oděvy obracejte před praním naruby. Zajistíte tak stálost barev a oblečení bude vypadat déle jako nové.

Nemáte-li čas na žehlení, můžete mokré prádlo věšet na ramínka. Ideálním příkladem jsou trička. Jednoduše je ručně uhlaďte, vytáhněte či napněte a následně je nechte uschnout. Ve většině případů je již následně nemusíte žehlit. I těmito radami se řídily v minulosti naše babičky. Jistě se budou hodit také v dnešní době ve vaší domácnosti.

5 tipů, jak ušetřit při praní

  • Běžně znečištěné prádlo perte na 30 stupňů.
  • Nepouštějte pračku poloprázdnou.
  • Perte ve studené vodě s prostředky na to určenými.
  • Nesušte prádlo v sušičce.
  • Skvrny odstraňujte už před praním.

Zdroje: redakce, ireceptar.cz, primanapady.cz

KAM DÁL: Jak ušetřit: Pomůže vám chytrý telefon i obyčejný nákupní seznam.