Jak ušetřit při praní: Víte, kdy zapnout pračku, abyste zaplatili méně?

Nikdy neperte poloviční dávky prádla, spotřebujete tak stejné množství energie na mnohem menší množství špinavého oblečení
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Praní se vám v některých časových úsecích může pořádně prodražit. Nejde ale o jediný tip, jak při praní oblečení ušetřit. Dávejte si pozor také na to, kolik prádla a na kolik stupňů perete.

Pračky a sušičky patří mezi spotřebiče, které se nám mohou prodražit nejvíce. Dokonce i malé rozdíly se přes rok nasčítají. Dodržováním několika jednoduchých tipů můžete ušetřit i tisíce korun.

Nikdy neperte poloviční dávky

Dávejte si pozor na to, kolik oblečení perete. Pokud to není opravdu nezbytně nutné, nikdy neperte poloviční dávky prádla. V takovém případě totiž spotřebujete stejné množství energie na vyprání o polovinu menšího množství špinavého oblečení.

Perte na nižší teploty

Zkuste při praní používat namísto horké vody spíše teplou vodu – na svém účtu za energie si rozhodně všimnete rozdílu.

Dokonce se nemusíte bát ani toho, že by se vaše prádlo nevypralo, existují totiž speciální prací prášky, které jsou vhodné k praní při nižších teplotách a pomohou vám zajistit, že vaše prádlo bude čisté.

Vyhněte se praní v určitých časech

Někteří poskytovatelé energií si účtují vyšší částky za odběr elektřiny v určitých časových úsecích. Zhruba mezi čtvrtou a sedmou hodinou odpolední využívá energii nejvíce lidí, vyšší odběr v této době se vám tedy může pořádně prodražit. Naopak nejlevnější bývá elektřina od desáté večer až do páté hodiny ranní. Je tedy potřeba, abyste si praní správně načasovali.

Správné množství pracího prášku

Dokonce i cena pracích prášků a aviváží se zvyšuje, ujistěte se proto, že s nimi neplýtváte. Přesvědčte se, že do jedné dávky prádla nedáváte více aviváže nebo pracího prostředku, než je doporučeno na obalu.

Dokonce i zdánlivě zanedbatelné množství pracího prášku navíc se totiž může už za několik měsíců pravidelného praní pořádně nasčítat.

Výběr pračky

Pokud chcete ušetřit na praní prádla, měli byste se zaměřit zejména na výběr správné pračky. Hledejte spotřebiče s co možná nejnižší spotřebou. Jejich cena může být sice o něco vyšší, z dlouhodobého hlediska se vám ale jejich koupě vyplatí. V budoucnu vám totiž ušetří mnohem více.

Zdroj: Energy, Express

KAM DÁL: Suché oči: Potíží se můžete zbavit i bez očních kapek. Pomůže vám teplý obklad a odpočinek.