Za bradavice může infekce. Dají se léčit doma, ale pozor na česnek, říká lékařka

Bradavice jsou nezhoubné nádorky (novotvary) způsobené lidským kožním papilomavirem HPV
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Bradavice mohou člověka pořádně potrápit. Stačí mít jednu na nejméně vhodném místě a ze života se stává peklo. Kdo například měl bradavici byť jen třeba někde na noze, na ploše, která se při chůzi namáhá, ví, o čem je řeč. Člověk si pak ulevuje při došlapu a začne vás bolet celá noha. Pokud si chcete pomoci sami, máme pro vás několik osvědčených tipů.

Bradavice jsou v podstatě důsledkem infekce. Stačí nějaká oděrka a v té se chytnou viry způsobující problémy. „Bradavice se pak mohou objevit třeba na ploskách nohou jako tvrdé, vystupující, ploché uzlíčky, které časem rohovatí, a tím se zvyšuje nepříjemný pocit při došlápnutí na postižené místo končetiny. Objevují se také na rukou okolo nehtů, na prstech, ale i pod nehty, na kolenou či loktech. Projevem je svědění, ale i bolest,“ říká MUDr. Iveta Záhorová.

Někdo má štěstí a bradavice časem samy zmizí, pokud ne, je třeba s nimi zatočit. Než vyhledáte lékaře, zkuste několik možností, jak se jich zbavit.

Česnek je zázrak

Použijte půlku stroužku kvalitního, tedy českého česneku, který má silné antibakteriální a antivirové schopnosti. „Česnek přiložte na bradavici, přelepte náplastí a nechte minimálně dvě hodiny působit. Pochopitelně, pokud máte bradavici někde, kde je choulostivá kůže, asi to nevydržíte kvůli palčivosti. Jinak i na jiných místech ucítíte pálení a můžete si kůži vysloveně spálit. Proto postupujte opatrně. Po sundání náplasti a odstranění česneku by měla bradavice odpadnout.“

Vlaštovičník určitě ano

Na venkově se dost často používá bylina vlaštovičník„Z jejích poraněných míst vytéká žlutá tekutina, kterou bradavici potírejte, dokud neztmavne a sama se nevyloupne. Mějte trpělivost, tahle metoda nefunguje vždy a rozhodně ne hned, vydržte asi tak týden. Podobně by měla působit šťáva z pampelišky. Přípravky z vlaštovičníku také koupíte v lékárnách a mnoho lidí na tuto rostlinu nedá dopustit,“ vysvětluje lékařka.

Tea tree olej

Máte v oblibě tea tree olej? Tak ho zkuste. Nakapejte olej na kousek vaty, přiložte na bradavici a zalepte náplastí a nechte působit. Asi po 8 hodinách vatu vyměňte, vezměte jinou, zakápněte olejíčkem a znovu zalepte. Pokud budete mít štěstí, bradavice po týdnu zmizí.“

Propolis s medem

Někdo třeba může sáhnout i po propolisu, který smícháte s medem a postupujete stejně jako v předchozích případech.

„Protože jsou bradavice virového původu, můžete začít tím, že posílíte svoji imunitu třeba konzumací hlívy ústřičné. Pokud všechny takzvané babské rady zklamou, nezbývá než zajít do lékárny, kde si můžete pořídit třeba i speciální sprej na odstranění bradavic založený na principu tekutého dusíku, který používají i praktičtí lékaři. Spousta lidí má ale velice dobré zkušenosti s přírodními prostředky, jako je med, vlaštovičník a česnek,“ doplnila Záhorová.

Zdroje: redakce, MUDr. Iveta Záhorová, ireceptar.cz

KAM DÁL: Stále studené nohy a ruce: Může jít o Raynaudovu chorobu, říká lékař.

Klíčová slova: