Za špatný spánek i cukrovku možná může prach pod postelí

Prach ani plíseň člověk necítí. Obojí ale způsobuje nemoci, jako je astma a alergie, v krajním případě i srdeční potíže a rakovina
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Zejména na nedostupných místech se skrývá prach obsahující hormonální disruptory. A právě ty mohou způsobit hormonální nerovnováhu a narušit spánek, případně poškodit produkci inzulinu (cukrovka) nebo třeba taurinu (imunita). Pravidelný úklid domácnosti je povinnost a většinou probíhá jednou týdně. Hodí se praktické rady, jak se během minutky zbavit největší špíny. 

Běžně se vytírají jen dobře dostupná místa a s nábytkem se nehýbe. Je to pohodlné, rychlé a „na oko“. Právě tam jsou ale největší vrstvy špíny, takže se alergeny a plísně mohou čile množit. 

Neviditelná špína má vliv i na psychiku

Pohled na úklid změnil experiment, který upozornil na prach pod postelí. K tomu, aby bylo dost materiálu (prachu) pro sběr vzorků, stačil pouhý týden. V afrických zemích a v jihovýchodní Asii, kde analýza také probíhala, byl objem nečistot pochopitelně větší, ale i mezi evropskými zástupci, jako je Česko, Maďarsko, Švédsko, Belgie, Itálie a Německo, se našlo nadměrné množství nečistot. A to i přesto, že se uklízí častěji a s pomocí moderních pomocníků, například robotických vysavačů

Prach obsahoval hormonální (endokrinní) disruptory. Jde o chemické sloučeniny, které způsobují hormonální nerovnováhu a narušují přirozené funkce organismu.

Kortizol a melatonin zodpovídají za plynulý a kvalitní spánek, inzulin brání vzniku cukrovky, tyroxin podporuje funkci štítné žlázy, chrání tělo před autoimunitními chorobami a váhovými výkyvy (bez diety), trojkombinace endorfinů, serotoninů a dopaminů dohlíží na vyrovnanou psychiku a brojí proti úzkostným stavům, pohlavní hormony jsou nápomocné při menstruaci, v období těhotenství, porodu a menopauzy, adrenalin a testosteron zase představují „parťáky“ pro muže. To všechno ale dostane na frak, když si v noci lebedíte na prachové vrstvě. 

Děti jsou v mnohem větším ohrožení než dospělí. V posteli totiž tráví více času, hrají si na zemi, strkají do pusy hračky i prsty. Jejich kůže je navíc tenká a má schopnost zvýšené absorpce. To znamená, že skrz ni projdou do těla i škodlivé látky a nečistoty, které pak napadají imunitní systém. Ten ale není v takové kondici, aby útoku alergenů a disruptorů vzdoroval, a tak se rozvinou alergie, potíže s dýcháním a trávením, bolesti hlavy, nadměrná únava, případně i poruchy chování. 

Vždy nejprve utřete prach, teprve pak vysávejte. V případě opačného pořadí prach padá na vyluxovanou podlahu a museli byste nečistoty utírat ještě jednou. 

Prevence je základ zdraví 

Ložní povlečení byste měli měnit každý týden. Zbytky kůže a potu nebo chlupy od koček a psů jsou živnou půdou pro roztoče. Je s podivem, že samotné lůžko člověk obvykle udržuje v čistotě, ale stav pod postelí je mu většinou lhostejný. Nahromaděný prach je přitom nebezpečnější než dlouho používané prostěradlo. 

Zametání koštětem ale není dobrou volbou. Mikročástice prachu se rozutečou na všechny strany a brzy na sebe nabalí chomáče a další špínu. Podlahu musíte vytřít a postel ze všech stran (dřevěné části i čalounění) otřít vlhkým hadrem. 

Zdroj: redakce, legevo.hu

KAM DÁL: Zabraňte usedání prachu: Pomůže dětský olejíček i ubrousky do sušičky.