Dvouminutové cvičení, které vám může prodloužit život

S dosažením dlouhověkosti vám pomůže mimo jiné i náročnější úklid
  |   zajímavost

Každý z nás chce dosáhnout dlouhověkosti, a to v co možná nejlepším zdravotním stavu. Dobrou zprávou je, že kvůli tomu nemusíme utrácet tisíce korun za nejrůznější doplňky stravy. Přidat si několik let navíc vám může pomoci mimo jiné i jednoduchý typ cvičení, které trvá pouhé 2 minuty.

Na to, kolika let se dožijete, má vliv celá řada faktorů, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Na dosažení dlouhověkosti má velký vliv naše genetická informace, prostředí, ve kterém se nacházíme, naše odolnost, ale i obyčejná náhoda.

Určitou roli v tom, jak vysokého věku se dožijeme, hraje mimo jiné i geografie a kultura, ve které jsme vyrostli.

Mezi ty nejdůležitější faktory, které nám pomáhají předcházet předčasné smrti, patří mimo jiné i pravidelná fyzická aktivita, střídmé stravování, vyvážený jídelníček, cíl života a sociální vazby.

Stačí vám pouhé 2 minuty

K tomu, abychom se pomocí pravidelné fyzické aktivity vyhnuli předčasné smrti, nemusíme trávit hodiny na běžícím páse či posilovacích strojích. K významnému zlepšení našeho celkového zdravotního stavu, tedy i k prevenci vzniku nejrůznějších chorob, nám může pomoci mimo jiné i svižná procházka nebo náročnější úklid. Zkrátka cokoliv, co nám alespoň trochu "rozproudí krev". Dokonce ani s procházkou či jiným typem aktivity nemusíme denně trávit dlouhé hodiny, abychom na sobě pozorovali výsledky.

Klíčem k dosažení vysokého věku pomocí pravidelné fyzické aktivity je spíše pravidelnost. Lékařka Nighat Arif prozradila v pořadu This Morning na ITV, že dokonce i dvě minuty rychlé chůze nebo nějakého jiného typu cvičení nám mohou přinést obrovské benefity.

„Chůze nám pomáhá zlepšit naši inzulínovou rezistenci, protože zpřístupňuje naše zásoby cukru. To znamená, že při chůzi spalujeme tuky, ale také cukr," uvedla lékařka.

Dokonce i rychlá chůze nám tak podle expertky může pomoci s prevencí nadváhy a obezity. Má také pozitivní vliv na náš celkový zdravotní stav

Lékařka déle zmínila, že pravidelná fyzická aktivita má mimo jiné pozitivní vliv i na náš psychický stav, který je také jedním z faktorů dosažení dlouhověkosti, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.

Zdroj: Mayo Clinic, This Morning, Express

KAM DÁL: Onemocnění kloubů: Víte, jakým potravinám se vyhnout, abyste zmírnili bolest kloubů?

Klíčová slova: