Jak se dožít co nejvyššího věku: Pomůže několik jednoduchých zvyků, radí vědci

Kurkuma je jedním z nejúčinnějších pomocníků při snaze o dosažení dlouhověkosti
  |   zajímavost

Dlouhověkosti chce dosáhnout asi každý z nás, bohužel to ale není tak snadné. Neexistuje totiž zázračný lék nebo nápoj, který by nás omladil. Vědci ale přišli na to, že si několik let navíc můžete přidat pravidelným opakováním několika jednoduchých zvyků. Zvládne to opravdu každý.

To, kolika let se dožijeme, nezáleží pouze na našich genech. Délku našeho života totiž můžeme ovlivnit mimo jiné i naším životním stylem.

Jezte do polosyta

Jedním z nejběžnějších zlozvyků, který se zdá na první pohled naprosto neškodný, ale může nám ubrat hned několik let, je přejídání se. Výzkumy dokazují, že nižší denní příjem kalorií je spojený s dosažením vyššího věku.

Důvodem je, že konzumace nadměrného množství kalorií je spojena se vznikem obezity, která je jedním z nejčastějších rizikových faktorů vzniku celé řady vážných onemocnění, jak dokazují studie.

Dejte si oříšky

Pokud nevíte, co si dnes dát na svačinu, sáhněte po oříškách. Tyto lahodné plody jsou totiž nabité celou řadou důležitých živin a minerálů. Ořechy jsou mimo jiné skvělým zdrojem vlákniny, bílkovin, folátu, hořčíku, mědi a niacinu.

Výzkumy poukazují na to, že jejich pravidelná konzumace snižuje riziko vzniku cukrovky, onemocnění srdce a některých druhů rakoviny.

Kurkuma a její zázračné účinky

O tomto křiklavě žlutém koření jste už určitě někdy slyšeli. Je totiž populární pro své blahodárné účinky na náš organismus.

Při snaze o dosažení dlouhověkosti je kurkuma dokonce jedním z těch nejúčinnějších pomocníků. Výzkumy dokazují, že silná bioaktivní sloučenina, kurkumin, který kurkuma obsahuje, nám mimo jiné pomáhá předcházet vzniku rakoviny, podporuje funkci mozku a dalších orgánů, mezi které patří i srdce a plíce.

Můžete ji přidat do celé řady běžných jídel nebo si z ní připravit lahodný nápoj.

Jak na přípravu kurkumového nápoje najdete zde.

Hýbejte se

Pravidelná fyzická aktivita vám může přidat až několik let života navíc. Nemusíte kvůli tomu ale trávit hodiny zvedáním činek v posilovně. Stačí dokonce i svižná procházka nebo náročný úklid. Dokonce i pouhých 15 minut fyzické aktivity denně vám pomůže žít déle, jak dokazují výzkumy. Nedostatek pohybu je totiž častým rizikovým faktorem vzniku celé řady vážných onemocnění.

Vyhněte se nadměrné konzumaci alkoholu

Výzkumy dokazují, že nadměrná konzumace alkoholických nápojů je spojena s onemocněním slinivky, srdce i jater.

Studie dokazují, že spolu s konzumací menšího množství alkoholu můžeme snížit riziko předčasného úmrtí až o 17 - 18 %.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Je snídaně nejdůležitější jídlo dne - nebo je to marketing?