Léky vždy zapíjejte vodou. V opačném případě u vás mohou vzniknout jícnové vředy

Dle světových dat jsou nežádoucí účinky léčivých přípravků příčinou až 10 % hospitalizací
  |   zajímavost

Léky bychom "na sucho" rozhodně polykat neměli, může to vést k celé řadě vážných zdravotních problémů. Tím nejčastějším je silné podráždění jícnu, v extrémních případech i vznik bolestivých vředů nebo vážnější zdravotní potíže.

Prášky na předpis, ale dokonce i ty, které si můžeme v lékárně zakoupit bez lékařského předpisu, bychom měli zapíjet dostatečným množstvím vody.

K zapíjení pilulek je ideální připravit si jednu plnou sklenici vody o minimálním objemu 230 ml.

V opačném případě, tedy při zapíjení léků bez vody, riskujeme, že nám v jícnu uvíznou. To nám může kromě nepříjemného pocitu způsobit i velmi vážné zdravotní problémy.

Proděravění sliznice jícnu

Pilulky, které nám uvíznou v jícnu, se totiž na místě začnou rozpouštět a mohou tak způsobit podráždění sliznice jícnu, zánět, ale i pálení žáhy, ezofagitidu, krvácení, vznik vředů na sliznici jícnu, nebo dokonce i proděravění sliznice jícnu.

Někdy se probudíme uprostřed noci a vzpomeneme si, že jsme si zapomněli vzít naše léky. Rozespalí jen spolkneme prášek na sucho a opět uléháme ke spánku. Většina lidí si ale neuvědomuje, jak moc je tento zvyk nebezpečný. Ráno vás totiž může čekat velmi nepříjemné překvapení, a to dokonce i případě, že jste přesvědčeni o tom, že jste pilulku úspěšně spolkli.

Toho, že se vám pilulky zasekly v jícnu, si totiž ani nemusíte být vědomi. V jícnu nejsou žádná nervová zakončení. Příznaky toho, že je v něm zaseknutý lék, který se rozpouští a dráždí jeho sliznici, se tak navíc často neprojeví okamžitě, ale až v momentě, kdy dojde k podráždění nebo poškození sliznice v jícnu.

Pálení žáhy a bolest na hrudi neignorujte

Mezi prvními příznaky tohoto nebezpečného stavu, které značí, že vám léky mohly uvíznout v jícnu, patří bolest na hrudi nebo pálení žáhy. Řada lidí ale tyto pocity zcela ignoruje, protože je připisují větší večeři nebo třeba smaženému jídlu, na které nejsou zvyklí. To je ale chyba.

Ve velké části případů se tak situace stále zhoršuje, až dojde ke vzniku vředů na sliznici jícnu nebo dalším vážným komplikacím, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Na druhu léků, které užíváte, nezáleží

Studie ukazují, že vředy na sliznici jícnu může způsobit téměř jakýkoliv druh léku. Nezáleží tedy na tom, jestli chcete spolknout pilulky antibiotik nebo běžných léků na bolest, vždy je zapijte alespoň jednou sklenicí vody.

Jak zajistit, aby se nám pilulky nezasekly v krku?

Někdy nám léky mohou uvíznout v krku dokonce i v momentě, kdy je zapíjíme dostatečným množstvím vody. Jak snížit pravděpodobnost vzniku tohoto nepříjemného problému?

  • Pilulky zapíjejte minimálně 230 ml vody a při zapíjení nakloňte hlavu směrem dopředu, výrazně si tak zapíjení léků ulehčíte.
  • Pokud není nutné užívat dané léky na prázdný žaludek a máte problémy s polykáním prášků, můžete je zkusit polknout společně se lžící jablečného pyré nebo jogurtu.

Zdroj: The Healthy, Self, Healthline

KAM DÁL: Pálení žáhy: Zbavte se nepříjemného pocitu pomocí banánu nebo žvýkačky.

Klíčová slova: