Pálení žáhy se můžete zbavit jednou provždy a navíc jednoduše

Se snížením nepříjemných příznaků pálení žáhy vám pomůže mimo jiné i obyčejná žvýkačka
  |   zajímavost

S refluxem jícnu neboli s pálením žáhy mají problémy miliony lidí. Tím nejčastějším řešením těchto nepříjemných potíží bývají komerční léky, jako je omeprazol. Mnohem lepší je ale vzniku refluxu jícnu účinně předcházet.

Zbavit se pálení žáhy jednou provždy můžeme poměrně jednoduše, stačí jen několik jednoduchých změn životního stylu a modifikace jídelníčku.

Reflux jícnu nastává v momentě, kdy se žaludeční kyseliny, které nám pomáhají s trávením zkonzumované potravy, dostanou do jícnu. Malé množství této kyseliny v jícnu jednou za čas je zcela běžné a na naše celkové zdraví nemá žádný vliv. Problém ale nastává v momentě, kdy trpíme pálením žáhy pravidelně, tehdy nám mohou žaludeční kyseliny vnitřek jícnu popálit.

Nepřejídejte se

Asi tím nejdůležitějším pravidlem, kterým se řídit v případě, že se chcete zbavit pálení žáhy, je "nepřejídat se".

V horní části žaludku, kde je tento orgán spojený s jícnem, se totiž nachází prstencový sval, který se nazývá dolní jícnový svěrač. Tento sval funguje jako pohyblivá zátka, která zabraňuje žaludečním kyselinám a dalšímu obsahu žaludku v tom, aby stoupal směrem nahoru do jícnové trubice. Přirozeně se otvírá pouze v momentě, kdy polkneme, jinak by měl ale zůstat zavřený.

U lidí, kteří trpí pálením žáhy pravidelně, tento sval většinou nefunguje správně. V takovém případě dochází ke stoupání žaludečních kyselin směrem nahoru do jícnu a k nepříjemnému pálení.

Výzkumy dokazují, že nesprávné fungování dolního jícnového svěrače může způsobit mimo jiné i nadměrná konzumace jídla. V takovém případě se totiž tlak působící na svěrač zvětšuje.

Vyhněte se ale také konzumaci jídla těsně před spaním. Po jídle byste měli čekat nejméně 3 hodiny, než ulehnete.

Alkohol

Pokud máte problémy s pálením žáhy, měli byste se mimo jiné vyhnout i konzumaci alkoholických nápojů.

Alkohol může totiž problémy s refluxem jícnu výrazně zhoršit. Studie naznačují, že konzumace alkoholických nápojů může dokonce i způsobit problémy s refluxem jícnu i u lidí, kteří pálením žáhy běžně netrpí.

Káva

Výzkumy poukazují na to, že lidé trpící pálením žáhy by měli mimo jiné omezit nebo se zcela vyhnout konzumaci kávy a dalším nápojům obsahující vysoké množství kofeinu. Tento aromatický nápoj totiž může dočasně zeslabit jícnový svěrač a zvýšit tak riziko vzniku refluxu jícnu.

Pokud se bez kávy ale zkrátka neobejdete, nezoufejte. Bez problémů můžete i nadále konzumovat její bezkofeinovou variantu.

Žvýkačka

Této pochoutce by se lidé trpící refluxem jícnu naopak vyhýbat neměli. Výzkumy dokazují, že žvýkání žvýkačky nám může pomoci nepříjemné příznaky pálení žáhy snížit. Žvýkání totiž podporuje produkci slin, které následně očišťují jícen od kyseliny.

Sodovky

Vyhněte se pití sycených nápojů. Tyto drinky nás totiž po jejich konzumaci nutí častěji říhat, a tím pádem i zapříčiňují častější únik žaludečních kyselin do jícnu, jak dokazují studie.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Dejte si pozor na zrádné onemocnění dásní. Může vám uškodit mnohem více, než si myslíte.