Vysoký cholesterol: Vsaďte na lněná semínka

S prevencí vysoké hladiny cholesterolu vám pomohou mimo jiné i lněná semínka a lněný olej
  |   zajímavost

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je velmi nebezpečný zdravotní stav, který se sice zpočátku neprojevuje žádnými zdravotními potížemi, ale může vést až k život ohrožujícím stavům, mezi které patří mimo jiné i mrtvice a infarkt.

Cholesterol naše tělo běžně užívá k vytváření nových buněk, tato látka tedy pro naše tělo sama o sobě škodlivá není. Problém nastává v případě, kdy ho je v našem krevním oběhu až příliš. Tato tukovitá látka se totiž při její vysoké koncentraci v krvi může ukládat na stěny cév a snižovat tak průtok krve.

V některých případech dokonce může cévy i ucpat a průtok krve tak zcela zastavit. Tento nebezpečný stav pak může vést k mrtvici či infarktu.

Dobrou zprávou ale je, že se vysoké hladině cholesterolu v krvi dá do určité míry předcházet změnami životního stylu. Většinou totiž tento nebezpečný stav způsobuje nezdravý jídelníček, nedostatek pohybu, kouření a nadměrné pití alkoholu.

Pokud se tedy chcete zvýšené hladině cholesterolu v krvi vyhnout, snažte se dodržovat zdravý životní styl, do kterého neodmyslitelně patří i vyvážený jídelníček plný ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Zaměřte se zejména na vyřazení potravin s vysokým obsahem nasycených mastných tuků, které můžete najít zejména v živočišných výrobcích. Dále je také nezbytné, abyste se vyhýbali kouření a nadměrné konzumaci alkoholu.

Jak s kouřením jednoduše skoncovat najdete zde.

Zaměřte se na vaši duševní pohodu. Ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi totiž může mimo jiné přispívat také stres.

Jak se účinně zbavit stresu do několika minut najdete zde.

Lněná semínka pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi

Některé potraviny nám mohou se snížením hladiny cholesterolu v krvi pomoci více než jiné.

Patří mezi ně mimo jiné i lněná semínka, jak dokazují studie. Tento druh semen totiž obsahuje celou řadu zdravých tuků, vitamínů a minerálů. V kulturách ve středomoří byly jako lék používány již po staletí. Tato semínka a z nich vylisovaný olej vám mohou pomoci nejen v případě zvýšené hladiny cholesterolu, ale také s prevencí některých chronických nemocí.

Zdroj: Mayo ClinicNational Library of Medicine

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Pozor na tento běžný druh ryby.