Změny barvy stolice mohou být příznakem vážných zdravotních problémů

Zelené zbarvení stolice může být mimo jiné i symptomem bakteriální či virové infekce
  |   zajímavost

Kontrola obsahu toalety po vykonání potřeby nám v některých případech může dokonce zachránit život. Barva vaší stolice totiž může signalizovat vážné zdravotní problémy, některá zbarvení tedy rozhodně není radno ignorovat.

Většina lidí nepřikládá barvě jejich stolice žádný význam, to je ale velká chyba, může vám toho totiž hodně prozradit. Změna barvy stolice může být mimo jiné i příznakem syndromu dráždivého tračníku, jak na svém webu uvádí Verywell health.

Zelená stolice

Zelené zbarvení stolice je s největší pravděpodobností pouze odrazem vašeho jídelníčku. Vaši stolici může do zelena zbarvit veškerá zelenina, která obsahuje zelené barvivo chlorofyl. Může jít mimo jiné o špenát, kapustu nebo brokolici, jak na svém webu uvádí klinika Cleveland.

Stejný efekt může mít i modré ovoce a zelenina, zelené ovoce, konopná semínka, některé bylinky, matcha, pistácie nebo zelené potravinářské barvivo.

Tento druh zbarvení by měl do jednoho nebo dvou dnů sám zmizet.

Zelenou stolici může mít na svědomí také užívání antibiotik, ale i některé infekce a další zdravotní problémy. Může jít o nějaký druh bakteriální infekce, virové infekce nebo o napadení parazitem. Nazelenalá stolice je také příznakem syndromu dráždivého tračníku a může se objevit i krátce po odstranění žlučníku.

Světle až bíle zbarvená stolice

Toto zbarvení stolice může značit nedostatek žluči ve stolici, jak na sém webu uvádí Mayo klinika. Může se tak vyskytnout u pacientů s obstrukcí žlučových cest, ke které může dojít kvůli zánětům, žlučovým kamenům nebo nádorům.

Bíle zbarvenou stolici ale mohou mít na svědomí i některé léky proti průjmu.

Žlutá stolice

Žlutě zbarvená, mastná a silně páchnoucí stolice může být symptomem některé z poruch vstřebávání potravy, mezi které patří i celiakie.

Černá stolice

Toto zbarvená stolice značí přítomnost krve ve stolici. V tomto případě může jít o krvácení v horní části gastrointestinálního traktu.

Může jít ale také o zbarvení způsobené konzumací doplňků stravy s obsahem železa nebo subsalicyátu bismutitého. Podobný efekt může mít i konzumace lékořice.

Červená stolice

V tomto případě se s největší pravděpodobností jedná o krvácení ve spodní části gastrointestinálního traktu nebo o vedlejší efekt konzumace červeně zbarvených potravin, mezi které patří mimo jiné i řepa a brusinky.

Zdroj: Mayo ClinicCleveland Clinic, Verywell Health

KAM DÁL: Pozor na dlouhé vysedávání na toaletě, vede k tvorbě hemeroidů.

Klíčová slova: