Jak často si mýt vlasy? Méně je v tomto případě více

Příliš časté mytí může vlasy vysušit a zbavit lesku
  |   zajímavost

Celá řada lidí si myje vlasy každý den, to je ale velká chyba. Může to totiž vést k celé řadě problémů, mezi které patří nadměrná tvorba mazu, ale i vypadávání vlasů. Méně časté mytí může dokonce celkovou kvalitu vlasů zvýšit.

Příliš časté mytí vlasů zbavuje naši vlasovou pokožku přírodních olejů, které se na ní přirozeně vyskytují. To naše vlasy zanechává sušší a mnohem náchylnější k poškození nebo dokonce ke zlomení.

To má samozřejmě vliv i na celkový vzhled naší hřívy, která pomalu ztrácí svůj lesk a navíc se začíná více mastit. Naše vlasová pokožka se totiž snaží vykompenzovat ztrátu našich přírodních vlasových olejů tak, že jich začíná produkovat mnohem více.

Příliš časté mytí vlasů z toho důvodu, abyste se zbavili mastnoty, je tak spíše kontraproduktivní a dokonce může vést i k jejich nadměrnému vypadávání.

Barvené vlasy

Příliš časté mytí kadeří by si měli rozmyslet mimo jiné i lidé, kteří si vlasy barví. Barvy totiž po určitém počtu umytí blednou. Pokud tedy chcete, aby vám nový drahý přeliv ze salonu co možná nejdéle vydržel, zvažte výhody mytí vlasů jednou či dvakrát za týden.

Lesklé vlasy

Každodenním mytím vlasy navíc ztrácí i svůj přirozený lesk. Naše vlasové oleje se totiž při česání vlasů rozprostírají po celé délce našich kadeří, vlasy vyživují a lesk jim přirozeně dodávají.

V momentě, kdy vlasy myjeme příliš často, se ale těchto olejů cíleně zbavujeme a nemají tak šanci se přirozeně rozprostřít po celé délce našich vlasů. Příliš často umývané kadeře tak vypadají vysušeně a poškozeně.

Roztřepené konečky

Vlasy jsou v důsledku častého mytí a ztráty přirozených olejů vysušené a takový typ vlasů je mnohem náchylnější k tvorbě roztřepených konečků. Pokud tedy máte problémy s roztřepenými konečky, s lámavostí vlasů nebo jejich nadměrnou suchostí, je možné, že za to může právě časté mytí.

Poškození teplem

Častější mytí se navíc rovná častějšímu vysoušení vlasů a jejich další tepelné úpravě, která našim kadeřím rozhodně neprospívá. Navíc tak fenováním a natáčením vlasů strávíte mnohem více času.

Co dělat, když mám příliš mastné vlasy?

Lidé, kterým se vlasy více mastí, se často nechtějí vzdát jejich častějšího mytí.

Dokonce i pokud vaše kadeře vypadají mastně již druhý den, nezoufejte, vlasy si na nový režim postupně zvyknou. Je totiž velmi pravděpodobné, že se vám vlasy nadměrně mastí právě proto, že je až příliš často myjete a zbavujete je tak jejich přírodních olejů. Tento stav se naše vlasová pokožka snaží vykompenzovat zvýšenou tvorbou mazu.

Začněte pomalu. Začněte si mýt vlasy každý druhý den a v momentě, kdy uvidíte, že si vaše kadeře na nový režim mytí zvykly, pokračujte dál. Vaše lokny vám poděkují, navíc ušetříte.

Zdroj: Bustle, Healthline

KAM DÁL: Zbavte se povolených paží pomocí jednoduchých cviků a bílkovin.