Jak udržet vyřezanou dýni co nejdéle čerstvou? Stačí to, co už máte dávno doma

Se zpomalením rozkladu vyřezávaných dýní pomůže mimo jiné i obyčejný ocet
  |   zajímavost

Sezona vyřezávání dýní je tu a spolu s ní i snaha si dýňové lucerničky ponechat co možná nejdéle. Naštěstí existuje hned několik jednoduchých tipů, jak zajistit, aby vydržely čerstvé až dva týdny.

Celá řada fanoušků Halloweenu se do vyřezávání dýní pouští hned první podzimní den a zdobí si dýněmi své schody, ale i interiéry.

Čerstvé dýně se ale bohužel mohou poměrně rychle zkazit. Nejen, že pak nevypadají zrovna nejlépe a místo zkrášlení našeho příbytku dělají pravý opak, ale mohou také začít nepříjemně zapáchat. Přispívá k tomu mimo jiné i teplo ze svíček.

Nikdo ale nechce vyhazovat vyřezávané dýně, do kterých vložil desítky minut svého úsilí, hned za pár dní. Naštěstí to není nutné. Existuje hned několik tipů a triků, jak si toto podzimní umělecké dílo ponechat o něco déle.

Dokonce ani není potřeba kvůli tomu nakupovat speciální přípravky, vystačíte si totiž s tím, co s největší pravděpodobností už máte doma.

Vyberte si ten správný čas na vyřezávání dýní

Důležitý je nejen způsob, jakým dýni připravíme, ale také výběr toho správného času. Dýně vydrží v chladu dokonce i několik měsíců, v pokojové teplotě zhruba měsíc. V momentě, kdy do nich začnete řezat, ale máte bez ošetření zhruba 7 dní na to, než ji budete muset vyhodit.

Pokud si tedy chcete vyřezat dýně na oslavu Halloweenu, doporučuje se je nevyřezávat dříve než sedm dní před 31. říjnem.

Na dýně můžete použít bělidlo

Bělidlo spolehlivě likviduje bakterie, se kterými přijde do styku. Ideální je tak použít bělidlo k zahubení bakterií, které se vyskytují na povrchu dýně, zpomalí to její rozklad.

Napusťte větší nádobu (do které se vejde celá dýně) studenou vodou, přidejte do ní tři čajové lžičky bělidla a vyřezanou dýni do nádoby ponořte.

Nezapomeňte si vzít na pomoc ochranné rukavice, abyste předešli podráždění kůže. Dýni je totiž nutné podržet pod hladinou směsi zhruba po dobu 2 - 3 minut, poté nechte dýni pořádně vyschnout a máte hotovo.

Ocet a vyřezávaná dýně

Ocet má silné antibakteriální a protiplísňové účinky, stejně jako bělidlo je tak schopný zpomalit rozklad dýně. Stačí jen naplnit větší nádobu vodou, přidat do ní trochu octa a ponořit vyřezanou dýni do směsi po dobu 30 minut.

Tento způsob by měli zvolit zejména ti, kteří budou svým výtvorem zdobit venkovní prostory. Ocet totiž neuškodí zvířatům, která by se rozhodla na dýni posvačit.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Neztrácejte zbytečně čas s úklidem. Poradíme, jak ho zkrátit na minimum.

Klíčová slova: