Vánoce se blíží a spolu s nimi i každoroční kila navíc. Jak se jim vyhnout?

Všudypřítomné vánoční cukroví může udržení si figury značně ztěžovat. Zkuste ho nahradit ovocem
 

Vánoční svátky ze sebe vyzařují pohodu, nikdo nikam nespěchá, jsou provoněné čerstvě upečeným cukrovím a plné poklidného sledování pohádek. To ale není ta nejlepší kombinace, pokud si chcete udržet figuru. O Vánocích se zkrátka nikomu cvičit nechce a voňavému cukroví se těžko odolává. Naštestí ale existuje pár tipů a triků, jak se s tím vypořádat.

Studie dokazují, že většina svátků vede k sedavému trávení volného času a také lidi nutí k přejídání se. Výsledkem je, že na svátky každý z nás nabere na váze v průměru 0,5 kg.

Tento příbytek na váze sice není nijak závratný a rozhodně nijak neohrožuje naše celkové zdraví. Problém může nastat ve chvíli, kdy se váhové příbytky z různých svátků přidávají jeden k druhému.

Těchto pár tipů vám pomůže se přibírání na váze o Vánocích vyvarovat.

Buďte aktivní

Většina z nás tráví Vánoce posedáváním u televize nebo stolních her. Studie ale dokazují, že snížená aktivita je jedním z hlavních důvodů případného příbytku na váze.

Pokud tedy máte tu možnost, vyměňte sledování televize a další sedavé aktivity se svou rodinou za společnou procházku.

Pozor na svačinky

O Vánocích má většina domácností perníčky a další cukroví vystavené na každém stole v domě a je tak téměř nemožné si jedno cukroví nevzít, když procházíte okolo.

Tyto občasné svačinky se mohou ale za den nastřádat a vydat za energetickou hodnotu oběda nebo dokonce i několika hlavních jídel.

Pokud máte chuť na něco malého, sáhněte raději po ovoci nebo zelenině. Pokud jde u vás spíše o zvyk, zkuste na tácy s cukrovím umístit také třeba hroznové víno nebo jablka, abyste měli více možností.

Spánek

Studie naznačují, že spánková deprivace vede ke konzumaci více kalorií a následně také k navýšení tělesné hmotnosti. Dále také nedostatek spánku často způsobuje mimo jiné i zpomalení našeho metabolismu, které také často vyústí k příbytku hmotnosti.

Ujistěte se proto, že každý den spíte dostatečně, jinak je velmi pravděpodobné, že se vaše tělo bude snažit vaši únavu vykompenzovat vánočním cukrovím.

Sodovky

Během Vánoc se také ve velkém konzumují slazené nápoje a alkohol, což není ideální situace pro ty, kteří se snaží o udržení si své postavy nebo o úbytek na váze.

Výzkumy dokazují, že tyto nápoje kvůli svému vysokému obsahu cukru a prázdných kalorií mohou značnou měrou přispívat ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Používejte menší talíře

Pokud si jdete nabrat cukroví, vezměte si menší talíř.

Tento tip je nejspíše mnohem účinnější, než si myslíte. Na malém talíři se nám totiž množství jídla, které si na něj nandáme, bude zdát mnohem větší, než je na velkém talíři. Tento trik vaše tělo dokonale zmate.

Studie dokazují, že lidé, kteří používají větší talíře, mají tendenci se přejídat.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak vybrat dokonalý dárek, kterým oslníte? Jde to lehce a dokonce i levně.