Franz Kafka: Podivín, jehož život vyvolával spoustu otázek. Byl homosexuál nebo se jen bál žen?

Franz Kafka se třikrát zasnoubil, na svatbu ale nikdy nedošlo
  |   zajímavost

To, že byl Franz Kafka podivín, je jasné nejen z jeho literární tvorby, ale také z toho, jak vypadalo jeho soukromí. O jeho milostném životě kolovala celá řada domněnek. Někteří byli přesvědčeni o tom, že je homosexuál. Nakonec se ukázalo, že jde o zcela jiný problém.

Franze Kafku ženy přímo fascinovaly, to se ale na jeho milostném životě příliš neodráželo, celý život se jich totiž stranil.

Jeho podivné chování proto vyvolávalo celou řadu otázek. Spousta lidí, kteří se pohybovali v blízkosti tohoto literárního génia, měla zato, že se jen snaží skrýt svou homosexualitu. Jejich teorie se ale nepotvrdila.

Blízký přítel spisovatele Max Brod ho jednou popsal jako „utrápeného vlastními touhami“.

Kafka a jeho paranoia

Kafka měl totiž téměř až paralyzující strach z intimností, popsal ho v dopise, který Brodovi poslal v roce 1921. Snažil se, aby jeho blízký přítel co možná nejlépe pochopil, jak se ve skutečnosti cítí, a tak se své pocity pokusil vysvětlit pomocí přirovnání intimity k otevřenému moři. Sám sebe popsal jako plavce, který dostal z vody, ve které plave, strach.

„Najednou vidí jen nebe a moře a na vlnách je jen jeho hlava, nic jiného. Najednou ho přepadne strach. Musí se okamžitě dostat na břeh, i kdyby mu měly prasknout plíce,“ napsal v dopisu Kafka.

Slavný spisovatel se totiž bál nechtěného těhotenství, ale i nákazy pohlavní chorobou. Jeho obavy tedy nebyly neopodstatněné, nákaza některou z pohlavních chorob dříve pro velkou část pacientů znamenala smrt.

Třikrát se zasnoubil, ale nikdy se neoženil

Hned několikrát v jeho životě ale fascinace něžným pohlavím vyhrála nad jeho strachem z intimností. S jednou ženou, úřednicí Felice Bauerovou, se dokonce dvakrát zasnoubil, na svatbu ale nikdy nedošlo.

Dokonce i přes jeho strach z intimního vztahu se mu podařilo zplodit syna, a to s blízkou přítelkyní jeho bývalé snoubenky Felice. Potomek spisovatele ale bohužel zemřel ve věku pouhých šesti let a Kafka se o něm ale nikdy nedozvěděl.

Později měl krátký vztah i s Julií Vohryzkovou a požádal ji o ruku. Dokonce ani třetí zásnuby ale nedotáhl do konce.

Viníkem byla literatura

Jeho největší vášeň literatura mu ironicky zničila život. Většina knih z 20. století, které nějakým způsobem pojednávaly o vztahu mezi mužem a ženou, byla totiž plná odstrašujících faktů, které měly za úkol snížit počty obětí sexuálně přenosných nemocí a nechtěných těhotenství.

Jednalo se spíše o seznam negativních dopadů intimností. Tím, že vztah mezi mužem a ženou má určité výhody, se v té době zkrátka nikdo nezabýval.

Zdroj: The Guardian

KAM DÁL: Brigitte Bardot skrývá drsné tajemství: Týrali ji rodiče, to ale nebylo to nejhorší.

Klíčová slova: