Terorista Šakal žil v Československu. StB ze strachu odmítla spolupráci

Šakal byl odsouzen k doživotnímu trestu odnětí svobody za vraždu dvou francouzských policistů a trest si odpykává ve vězení ve Francii
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Šakal, pravým jménem Ilich Ramírez Sánchez. Ve 20. století bychom pravděpodobně nenašli nebezpečnějšího teroristu. Osud slavné postavy organizovaného zločinu je významně spojený také s Československem. Na našem území se totiž pohyboval mnohem častěji, než se původně myslelo. Co tady pohledával muž, jehož jméno se dostalo i do několika akčních filmů? 

Jeden z nejslavnějších teroristů všech dob pochází z Venezuely a v současnosti si odpykává doživotní trest ve francouzské věznici. Na svém kontě má několik bombových útoků, únos ministrů do Alžírska, útok ve Vídni na vrcholné představitele ropného kartelu a samozřejmě smrt několika jednotlivců, ať už šlo o civilisty, politiky nebo policisty. 

Kontaktoval StB

Proslulost si vysloužil také tím, že měnil identitu. Právě to byl také důvod, proč se dostal přes hranice Československa. Střídal totiž syrské a jihojemenské diplomatické pasy s falešnou identitou. O tom, že právě on není zrovna dvakrát žádoucím hostem, vypovídá i přístup tehdejší Státní bezpečnosti. 

Šakal se totiž během deseti návštěv mezi lety 1978–1986 nepokoušel najít v Československu jen bezpečný úkryt, ale snažil se kontaktovat právě Státní bezpečnost, aby s ním spolupracovala. Jeho cíle se nacházely většinou na západě Evropy a on v Československu hledal místo, kam by se schoval před západními tajnými službami, aby zde mohl v klidu plánovat svoje teroristické akce. 

Ilich Ramírez Sánchez
- Známý také pod přezdívkami Carlos či Carlos Šakal.
- Po mnoha letech skrývání byl dopaden 14. srpna 1994 v súdánském Chartúmu francouzskou tajnou službou.
- Politickým přesvědčením se hlásil k marxismu.
- Podle MV ČR byl v ČSSR dvakrát – koncem 70. let a krátce i v roce 1986. Jiné zdroje hovoří o mnohem častějších návštěvách.

Budování teroristické sítě

Zní to až neuvěřitelně, ale Šakalova pověst byla natolik nebezpečná, že vyvolávala strach i u Státní bezpečnosti, která se právě proto rozhodla se „slavným“ teroristou nespolupracovat a ignorovat jeho pokusy o kontakt. Kromě toho se nechtěla nechat ještě více zkompromitovat. Nálepka spolupráce s hlavou vražedných útoků navíc není zrovna šikovné diplomatické gesto ve chvíli, kdy východ a západ dělí ostnatý drát. 

Ovšem jít do konfrontace a pokusit se Šakala chytit či zajistit, to se StB také nechtělo. Důvod byl prostý. Muž, jenž měl na svědomí desítky mrtvých, totiž budil strach. Zdejší agenti moc dobře věděli, že je vždy ozbrojený a rozhodně se nevzdá bez boje

Pokud by Československo vůči hlavě teroristické organizace projevilo represivní tendence, mohla by se právě naše země klidně stát terčem dalšího útoku skupiny, kterou Šakal vedl a zaštiťoval. Československá tajná služba tak nechtěla riskovat. 

Konečně ho dostali ze země

O tom, že se Šakal opravdu nebál agresivní konfrontace s kýmkoli, dokazuje výpověď jednoho z jeho spolupracovníků z roku 1985. Tehdy StB jasně naznačil, že kdyby s ním podobně jednali policisté z kapitalistického systému, všechny by bez lítosti postřílel. 

Šakala se podařilo z Československa dostat až po smyšleném plánu, který počítal s lživou informací, že se na území Československa pohybuje francouzská tajná služba, která je připravena ho zatknout. To se také nakonec opravdu podařilo, ale až v roce 1994 v Súdánu, odkud byl deportován na území Francie. Zde si dodnes odpykává svůj doživotní trest. Několik epizod souvisejících s Československem se tak stalo zajímavostí, která trápila hlavně Státní bezpečnost. 

Zdroje: britannica.com, encyclopedia.com, crimeandinvestigation.co.uk, wikipedia, Blesk

KAM DÁL: Zpěvačka, na jejímž koncertě zabíjel terorista, se vdala. Ze svatby Ariany Grandeové unikly zajímavé detaily.