Fazol zahradní: Chutné i okrasné dobrodružství na zahrádce i na balkoně

Různobarevná semena fazolí
Zobrazit fotogalerii (8)
27.04.2017 - 07:30   |  

Fazole jsou oblíbenou plodinou zeleninových zahrádek. Jsou pěkné na pohled, nenáročné a užitečné. Můžete pěstovat odrůdy tyčkové, popínavé i keříčkové, sklízet různobarevná semena nebo oblíbené nezralé lusky, zelené či fialové. Semena i lusky jsou zdravé a v kuchyni je lze využít na mnoho způsobů.

 

Podle růstu rozeznáváme fazol keříčkový nebo tyčkový, podle užití pak fazol luskový a na zrno. Naše domácí odrůdy fazolí obohacují v posledních letech i odrůdy dovážené. Projevuje se zde hlavně pestrost ve velikosti, tvarů i barvě lusků a semen. Velkovýrobní pěstování je poměrně náročné, a tak si nejlépe vypěstujeme lusky na nakládání na zahrádce. Za tím účelem vybíráme bezvláknité odrůdy.

Keříčkové, nebo tyčkové fazole?

Keříčkové fazole mají rychlejší nástup do plodnosti a poskytnou vyšší koncentrovanou úrodu v kratším časovém období. Vzhledem ke kratší vegetační době netrpí tak výrazně chorobami a škůdci. Zaberou ale na zahradě více místa, a pokud chcete mít čerstvé fazolky po celé léto, musíte fazolky vysévat opakovaně asi ve třítýdenních intervalech.

Tyčkové fazole umožňují na malých zahrádkách využít „třetí rozměr“ – výšku, protože se pnou po opoře vzhůru. Do plodnosti vstupují později, ale mladé lusky můžete pravidelně sklízet až do podzimu. Navíc tyhle fazole přispějí k letní pohodě stínem a plní i dekorativní funkci. Fazole můžete zkusit i na balkoně v nádobách. Tyčkové odrůdy se vám navíc budou pěkně pnout do výšky na jakoukoliv plochu, kde mají oporu (tyčku, dráty, plot). Obzvlášť na balkoně vám tak nezaberou zbytečné místo a využijete prostor i do vertikály.

Fazolím se daří na sluníčku. Bez něj jsou slabé a nekvetou. Důležitá je pro ně i kvalitně zpracovaná, kyprá, propustná zahradní zemina. Kromě kompostu můžeme přidat také listovku, která půdu rozvolní a pomůže v ní udržet potřebnou vláhu.

Sázíme v květnu a ne moc hluboko

Fazol je teplomilná zelenina, proto s jeho vysetím nespěcháme. Teplota půdy by měla mít kolem 10 stupňů, podobně jako u okurek. Po vzejití nesmí přijít pozdní květnový mrazík, jinak bychom se mohli s úrodou rozloučit. Fazole pěstované na lusky mají kratší vegetační dobu a lze je vysévat i jako následnou plodinu například po sklizni raných brambor. Budeme tak mít k dispozici čerstvé lusky na konci prázdnin. 

Podlouhlá oválná semínka prstem zatlačíme 2 až 3 cm hluboko do předem zkypřené zahradní zeminy. Vyséváme buď v odstupech 10 cm do řádků vzdálených od sebe asi 40 cm, anebo tzv. do hnízd po pěti rostlinách, která jsou od sebe asi 50 cm. Ve větší hloubce než 3 cm by místo klíčení mohla semena hnít. Pro lepší růst se doporučuje startovací dávka dusíku kolem tří gramů na metr čtverečný.

Fazolový porost nenecháme žíznit. Voda zvyšuje úrodu v horkém létě a plody udržuje pěkně křupavé. Jakmile se objeví květy, zaléváme vydatně jednou týdně, to je lepší než po troškách každý den. Půdu občas zkypříme motyčkou a odstraníme plevel, který rostliny okrádá o vláhu i živiny. Přezrálé lusky zahradních fazolí můžeme nechat na rostlině a po úplném dozrání sklidit semena. Ta lze namočit, uvařit a konzumovat stejně jako polní fazole určené pro sklizeň zrna.

Fazol je nejen letnička

Jako letnička se v obchodech se semeny prodává fazol šarlatový. Tato popínavka má hezké květy. Je to až 5 metrů vysoká liána s červenými, červenobílými nebo bílými květy. Lusk je 10 až 30 centimetrů dlouhý a uvnitř lusku je až 9 semen různé barvy. Bílé, růžové fialové i černé, všelijak skvrnité. Pochází z tropů Ameriky a do Evropy byl dovezen jako zajímavá květina. I u nás přežívá názor, že je jedovatý. Ale lusky i semena jsou po uvaření jedlé.

Semena obsahují až 25 % bílkovin, do 2 % tuků, 55 až 60 % sacharidů, kolem 4 % vlákniny a stejný podíl minerálních látek. Zelené lusky kromě vitamínů obsahují i vitamín C a vyšší procento vlákniny.

Fazolky k masu, samotné na smetaně i jako polévka či příloha

Fazole jsou oblíbenou potravinou a v kuchyni mají mnohé uplatnění. Zadáte-li dotaz na recept do vyhledávače, jistě najdete ten svůj, který vás osloví. Zatím vyzkoušejte třeba tento recept na jednoduchou fazolovou polévku:

Připravte si podle chuti: fazole, brambory, zeleninový bujón, majoránku, máslo a hladkou mouku na jíšku a sůl.

Fazole necháme přes noc změknout ve vodě. Druhý den je dáme do kastrolu s brambory změknout, zalijeme vodou a necháme vařit. Po změknutí přidáme zeleninový bujón, uděláme jíšku a povaříme. Nakonec přidáme majoránku a dochutíme solí.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru