Kultovní film Kmotr málem nevznikl. Zachránily ho dluhy režiséra i řada náhod

V roce 1992 vznikl film „Kmotr 1, 2, 3“ – kompilát používající materiál všech tří dílů, ale s více chronologickým střihem
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Hollywood umí být neúprosný. Slavný režisér Francis Ford Coppola svoje nejkultovnější dílo vzal jako práci z nouze, protože se nacházel ve velmi špatné finanční situaci. Dluhy ho provázely celé natáčení, ale adaptace slavného bestselleru Maria Puzza se rozhodně vyplatila. Co dalšího nevíte o unikátním díle Kmotr, které má v dějinách kinematografie své neotřesitelné místo?

Nejeden americký filmový deník se v minulosti vyjádřil, že právě první díl série Kmotr můžeme pokládat za nejlepší film v historii kinematografie. Tato debata má jistě i mnoho opačných postojů, ale jedno je jisté: Francis Ford Coppola v tomto díle dokázal něco výjimečného. Jak to tak u legendárních filmů bývá, vše mohlo být úplně jinak.

Dluhy, dluhy, dluhy

Před a během celého natáčení filmového Kmotra měl v té době už velmi slavný a úspěšný režisér Francis Ford Coppola obrovské finanční potíže. Jeho distribuční společnost American Zoetrope se nacházela v hlubokém minusu a na stole přistála nabídka, která se režisérovi v prvním momentu nezdála jako vysvobození.

Existuje dokonce historka o tom, jak Coppola přemýšlel, jestli vůbec tuto nabídku přijmout. Jedná se o rozhovor s jeho slavným kolegou a společníkem Georgem Lucasem. Když mu společnost Paramount Pictures nabídla adaptovat italskou gangsterku, údajně Coppola Lucasovi sdělil: „Bude to komerční věc za tři miliony podle nějakého bestselleru. Mám to vzít?” George Lucas, který se proslavil hlavně ságou Hvězdné války, odpověděl: „Myslím, že nemáš na výběr. Máme dluhy.”

Ani samotná realizace nebyla pro Coppolu obdobím klidu. Po celou dobu natáčení byl ještě schopný pracovat na scénáři k filmu Velký Gatsby, protože potřeboval i nadále řešit tíživou finanční situaci. I kvůli roztříštěnému způsobu práce Coppolovi na počátku hrozil vyhazov, a film tak měl dokončit někdo úplně jiný. Na jeho stranu se postavil představitel hlavní role Marlon Brando, který ztvárňuje šéfa rodinné mafie Dona Vita. Paradoxně i osud Marlona Branda byl zpočátku velmi nejistý.

Produkční společnost Paramount Pictures si na stěžejní roli Vita Corleoneho představovala někoho staršího. Navíc Brando měl už v té době špatnou pověst a poslední filmy, kde se objevil, se staly propadákem. Po natočení několika testovacích scén však producenti souhlasili a schválili také v té době ne zcela známého Al Pacina do role Michaela Corleoneho.

Italské kořeny

Už samotný výběr Francise Forda Coppoly do tohoto velmi náročného projektu byl překvapivý. Tehdy se totiž jednalo o mladého autora, který za sebou ještě neměl velké filmařské úspěchy.

Jedním z předpokladů, kvůli kterým společnost Paramount Pictures ukázala právě na něj, byl jeho italsko-americký původ. Ten totiž velmi dobře zapadal do celkové látky. Volba to evidentně nebyla vůbec špatná a Kmotr se stal jedním z nejvýznamnějších děl kinematografie. Stejně tak jeho pokračování, které do kin přišlo o dva roky později.

Kromě velkého komerčního úspěchu film zabodoval i na předávání cen Oscar. Získal tři sošky za nejlepší film, nejlepší scénář podle předlohy a za herecký výkon v hlavní roli. Marlon Brando však odmítl cenu převzít. Místo sebe pro cenu vyslal indiánskou aktivistku Sacheen Littlefeather, která se při předání ceny rozpovídala o útisku původních obyvatel kontinentu.

Kmotr se stal kultovním nejenom v USA, ale po celém světě. Některé země odmítly tento mafiánský majstrštyk promítat kvůli glorifikaci zločinu a násilí. Na tomto seznamu zemí bylo také Československo.

Zdroje: redakce, grandfatherfilms.com, irishttimes.com, bbc.com, csfd.cz

KAM DÁL: Který nádherný národní park inspiroval kultovní snímek Avatar? Pandora má své kořeny v Číně.