Seriál Eliška a Damián měl být vlajkovou lodí Primy. Potápí se už na začátku

Robert Urban dostal v nové roli zvláštní paruku
Foto: se souhlasem Prima FTV
Zobrazit fotogalerii (9)
Robert Urban dostal v nové roli zvláštní paruku
zajímavost

Takřka celé léto probíhala horečná reklama na seriál Eliška a Damián, který si kladl za cíl vyřadit z pomyslného vrcholu dlouhodobou jedničku ZOO. Příběh o lásce s hvězdným Robertem Urbanem a moderátorkou Emmou Smetanou, u kterého ukápne slza dojetím i dospělým. Zdá se, že diváci zatím opravdu pláčou. Dojetím to ale není. 

reklama

Po obrovském úspěchu seriálu ZOO se zdál být Robert Urban hvězdnou volbou. A opravdu byl. Stejně tak není na místě šikanovat Emmu Smetanu za její herecký výkon (jak se to na sociálních sítích momentálně děje), protože se ani jednou nepasovala do role hollywoodské adeptky na Oscara. Svým herectvím ale velmi mile překvapila.

Má v sobě něco, co baví nejen v rozhovorech, na které chodí, ale i na obrazovkách. A poté, co byla dlouhou dobu hostem, který si jako jediný s moderátory nikdy netykal, čímž budila bouřlivé diskuze, je teď vlastně příjemné, že ji kolega Urban v dobrém označuje za ztřeštěné trdlo. 

Zápletka je tak průhledná, až to bolí

Celým problémem seriálu Eliška a Damián není ústřední dvojice, mezi kterou chemie evidentně funguje. Je to slabý příběh, utahané dialogy o ničem, hloupé výmluvy o střevních potížích šlechtice Damiána, úzkoprsá Eliška, která, než aby expandovala se svou firmou na výrobu marmelád, raději vyhlásí bankrot. Je to spleť příběhů, které spolu vůbec nefungují a už dopředu víte, jak dopadnou. A vlastně vám chybí důvod, proč byste na to měli koukat dál.

Očekáváme, že slečna Mlynářová a dávný šlechtic se do sebe bláznivě zamilují, leč ejhle! Dělí je několik století, to může být trochu problém. Bude to tedy láska nešťastná, která zřejmě nepřekoná staletí, jak avizovala šéfka obsahu Primy Lenka Hornová, ale láska, kterou na chvíli potkáte skrz století, pokud Damiána zrovna nebrní ruce a nemíří zase někam jinam.

Proč má, proboha, tu paruku?

Kromě toho jsou zdejší Damiánovy kostýmy jako pěst na oko. Proč musel jindy pohledný herec dostat šílenou paruku z cárů – ne, nelze tomu říkat vlasy – na kterou máte potřebu napatlat kondicionér i skrz obrazovku? Proč mluví tak zvláštně, že je to vlastně absolutně nepřirozené. Vždyť i postavy v Troškových pohádkách jsou proti tomu novodobý Michael Douglas

Proč se hned v prvním díle postav mlátí před zraky ostatních, zatímco ostatní si to natáčejí na telefony, místo toho, aby pomohli? Jak zvládne padesátikilová Eliška přeprat chlapa, který evidentně váží dvakrát tolik? Proč na chlapa, který vám vyhrožuje a fyzicky vás napadá, nezavoláte policajty? Abychom do televize zařadili další násilí mezi partnery – byť bývalými – které se neřeší? Je to příklad, který chceme dávat divákům v osm hodin v sobotu večer? Možná ano, kdo ví. Scenáristé to vědí. Je tam tolik postav, že po shlédnutí prvních dvou dílů stejně ani netušíme, koho tam hraje Marta Jandová. 

Bude Robert Urban litovat?

Jediným světlým okamžikem celého seriálu je nejen nestárnoucí Míša Kuklová, jejíž chování vás nutí zvednout telefon a zavolat jí, jestli s vámi nepůjde na kafe, jaká z ní čiší pohoda, ale hlavně mladá a talentovaná Hanka Drozdová. Ta už si pár rolí zahrála, tady má ale konečně prostor. Je krásná, dobře se na ní dívá, má „něco navíc“. To je herečka, která si na tomhle seriálu pravděpodobně udělá kariéru a může ji to posunout. Člověk se nediví, že se do ní Šimon Bilina ze seriálu ZOO bláznivě zamiloval, ačkoliv nedávno bohužel přiznali, že se rozešli. Do třetice všeho dobrého je poté herečka Dana Syslová, která by dokázala zahrát zkrátka cokoli.

Robert Urban bude zřejmě dříve či později litovat, že nezůstal raději v ZOO a neužíval si slávy, kterou populární seriál nabízel. Ve fantasy dramatu je to zatím velká bída. Nikoliv jeho výkon, ale to, co musí zahrát. Zlatý soudce Petr Kříž!

Stejný tým, stejná šlamastyka

A možná to není náhoda, protože za seriálem stojí stejný tým, který natočil seriál Dobré zprávy. Ten moc velký úspěch nesklidil a byl předčasně ukončen. Ačkoliv, kdyby Prima chtěla vědět, jakého diváckého ohlasu může dosáhnout, když se pustí do takového žánru, nemusela chodit daleko. Konkurenční televize Nova by mohla s nedávnou minisérií Vědma vyprávět. 

Ještě nás na televizních obrazovkách čeká 11 dílů, a tak je možné, že se všechno v dobré obrátí. Jak se říká „konec dobrý, všechno dobré“, i když tady to zatím vypadá na „začátek blbý, všechno blbé.“ 

Ale nepotápějme fantasy Titanic předčasně. Třeba se tomu ledovci ještě vyhne! Ačkoliv – víme všichni, jak to dopadlo ve vodách oceánu, viďte?

Zdroj: redakce, FTV Prima, Instagram, Facebook

KAM DÁL: Režisér seriálu Policie Modrava natočil kultovní hity. Poslední film ho ale zlomil.

https://www.ctidoma.cz/clanek/spolecnost/serial-eliska-a-damian-mel-byt-vlajkovou-lodi-primy-potapi-se-uz-na-zacatku-75308
reklama
#Eliška a Damián #Emma Smetana #Zajímavosti #Anežka Rusevová #Robert Urban

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.