Rothschildové jsou terčem mnoha konspirací. Kde se vzala tato mocná rodina?

Baron James Mayer de Rothschild byl německo-francouzský bankéř a zakladatel francouzské větve rodu Rothschildů
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Z hlediska konspiračních teorií na světě nenajdeme vděčnější materiál, než je miliardářská rodina Rothschildových. Je jim přisuzováno rozpoutání válek a nevyhnuly se jim ani „zaručené“ souvislosti s pandemií koronaviru. Jaký je však jejich opravdový příběh? Kdo se skrývá za mlhou polopravd a šílených teorií? 

Známá rodinná dynastie Rothschildových má své kořeny již v 18. století. Tehdy začala budovat své mocenské finanční impérium, které přetrvává dodnes. Kdo byl prvním v řadě a jaké nesmyslné konspirační teorie kolem nich vznikají? 

Od drobného směnárníka

Rodinný podnik založil v 18. století Mayer Amschel Rothschild a jeho bohatství rozhodně nespadlo z nebe. Začínal jako drobný směnárník v obchodě, který vedl jeho otec v německém Frankfurtu nad Mohanem. Postupně se pokoušel osamostatnit a jako předmět podnikání si vybral staré mince a starožitnictví. 

Jeho obchodní schopnosti a znalosti v oboru z něj učinily správce majetku významného knížete Viléma Hessenského. První velký krok, který znamenal výrazný rozmach rodinného klanu, přišel na začátku 19. století, kdy se čtyři synové rozhodli naplnit ambiciózní plán. Rozprchli se po světě s tím, že v Londýně, Paříži, Vídni a Neapoli založí banky. Tehdy se také začíná příběh slavného příjmení rozrůstat do několika větví. 

Nejúspěšnější ze synů se jmenoval Nathan Mayer Rothschild a podnikal v Anglii. Za respektovaným bankéřem stál v druhém sledu neméně šikovný James, který zakotvil ve Francii, kde investoval do prvních velkých projektů železnice. 

Vliv na chod dějin

V následující etapě bratři učinili několik zásadních finančních operací, které jsou pravděpodobným důvodem ke konspiračním teoriím, jež vládnou internetem i v 21. století. Zapojili se totiž do napoleonských válek, kdy je britská vláda požádala, aby finančně podporovali vévodu z Wellingtonu, který potřeboval peníze na zaplacení vojáků bojujících proti Francii. 

Vymysleli tak síť spolupracovníků vykupujících mince a jejich obnos dodávali vévodovi v potřebných měnách. Britům bratři finančně pomohli půjčkou ještě při nákupu podílu ve společnosti, která spravovala Suezský průplav.  Nejednalo se o žádné drobné, protože úvěr představoval na tehdejší dobu neuvěřitelných 550 milionů liber. 

Vlivu bohaté rodiny se nevyhnul ani zdejší kraj. Jeden z potomků totiž rozvíjel svůj mocenský vliv i v habsburské monarchii. Salomon Rothschild se jako velký průmyslník dostal až na Moravu, kde pomohl úspěchu Vítkovických železáren. Zákonem byl však donucen k podnikatelské kličkované, kdy jako Žid nesměl vlastnit tak movitý majetek. Dohodl se tedy s arcibiskupstvím, že budou železárny existovat pod jejich hlavičkou a on si je od nich bude pronajímat. O několik let později zákon ustoupil a Salomon mohl podnikat zcela transparentně jako jejich majitel.

Úpadek pod vlivem nacismu

Být v nacistickém Německu osobou s židovskou národností znamenalo pro členy rodiny Rothschildů radikální úpadek vlivu a finančních prostředků. Už před nástupem Adolfa Hitlera k moci se rozpadlo impérium sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem, nedařilo se ani rodině v Anglii. Tvrdý direkt přišel během druhé světové války, když jim byl zabaven a prodán veškerý majetek i z vídeňské mocenské větve. 

Nejednalo se ovšem o likvidační ztráty, protože celé impérium má i v současnosti velký vliv na chod několika bank, pojišťoven, včetně několika nadnárodních průmyslových podniků. Hlavní díl práce ovšem vykonávají ve světě bankovního poradenství. V rámci vlny konspiračních teorií tak jejich bohatství, židovský původ a široký rádius vlivu po celém světě učinil z rodiny vděčný terč konspiračních teorií. Údajně jsou to právě oni, kdo rozpoutával války, objednával atentáty vlivných politiků a v neposlední řadě stál za pandemií koronaviru. 

Zdroje: redakce, britannica.com, washingtonpost.com, indiatimes.com, france24.com

KAM DÁL: Závistivý vrah Salieri obětí konspirace. Formanův slavný film o Mozartovi rozšířil velkou lež.