Chodíte v těhotenství nepravidelně spát? Dítě se to od vás naučí

Spánek je důležitý pro miminka i rodiče. Naštěstí ho můžete ovlivnit už v těhotenství
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Během těhotenství dostanete mnoho praktických rad. Sháníte se po kočárku, po roztomilém oblečení, postýlce a hračkách. Zapomínáte ale na sebe a na vztah, který můžete ovlivnit ještě před „oficiálním zahájením“. Choďte spát včas a po porodu na vás bude čekat milé překvapení v podobě malého spáče. 

Poklepáváte prsty na břicho. Když miminko kopne, hned mu odpovíte zaťukáním. Pravidelně ho hladíte, zpíváte a vyprávíte mu pohádky, aby si zvyklo na váš hlas. Ten příběh znají všichni. Někdy ale není třeba slov. Dítě totiž vnímá, jak maminka žije, jaké má rituály, jak jí, jak se hýbe a co zrovna prožívá. A může to částečně přijmout za své. Tak můžete dítě naučit pravidelně spát a odpočívat

Rozhozený cirkadiánní rytmus může v dětech vyvolávat neklid a zvýšenou senzitivitu.

Každý člověk funguje díky cirkadiánnímu rytmu. Jde o jakési vnitřní hodiny se čtyřiadvacetihodinovým cyklem, během kterého tělo projde různými fázemi. Režim ve dne i v noci by měl maximálně kopírovat potřeby organismu a hladiny hormonů, ale při práci na směny nebo péči o dítě, které se budí několikrát za noc, je to prakticky nemožné. Důležitou roli ale hrají i nemoci, diety a životní styl. 

Díky tomu, že si v těhotenství nastavíte brzkou večerku kolem deváté hodiny, dítě si podvědomě čas vštípí. Výrazně se tím zvýší pravděpodobnost, že bude k večeru mnohem lépe usínat. Bez průtahů a častého buzení. Stejně tak by se měl ale dodržovat i ranní budíček, aby si miminko zvyklo na časový blok, který každou noc stráví odpočinkem. Takové návyky se neztratí a oceníte je v každém věku. U miminka snáz nastavíte režim mezi krmením a spánkem, starší děti si rychleji uvědomí, že jim dochází energie a je třeba zalehnout. 

Harmonogram pro vnitřní hodiny 

V 6:45 se prudce zvýší krevní tlak, o třičtvrtě hodiny později klesne produkce melatoninu (hormon spánku) na minimum, v půl deváté se dají do pohybu střeva, v půl čtvrté odpoledne máte nejrychlejší reflexy a v čase večeře nejvyšší tělesnou teplotu, v devět večer se tělo začne připravovat na odpočinek a dvě hodiny po půlnoci upadá do nejhlubšího spánku. Tak vypadá dokonalé nastavení dne. Drobné odchylky překoná organismus bez potíží, ale při dlouhodobém nebo výrazném narušení se dostaví celá řada zdravotních komplikací. Patří mezi ně:

  • přecitlivělost; 
  • problémy s trávením;
  • oslabený imunitní systém;
  • nedostatek energie;
  • vyvolání či zhoršení chronických onemocnění;
  • mozková mlha

Diagnóza naslepo 

Problém je v tom, že zmíněné potíže si nemusíte hned spojit s poruchami cirkadiánního rytmu. A tak berete doplňky stravy, případně podstupujete vyšetření u lékaře. Občas ale stačí být důsledný a dodržovat večerku i budíček. Po pár týdnech začnete být ve stejný čas ospalí a ráno se budit přirozeně. A to je nejlepší možný vstup do nového dne. 

Zdroj: redakce, Cirkadiánní rytmus – Wikipedie

KAM DÁL: Za špatný spánek i cukrovku možná může prach pod postelí.