Dětské stížnosti „bolí mě nožičky“ neberte na lehkou váhu. Může za to růst

Roste vaše dítě příliš rychle? Pravděpodobně si na něj počíhají bolesti nohou a křeče. Kosti se totiž vytahují příliš rychle a svaly a šlachy nestíhají
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Nedonošenců a drobnějších miminek přibývá (zhruba 8 %).  Děti naštěstí váhové manko do pár let doženou a vyrovnají se svým vrstevníkům. Má to jen jeden háček. Rychlý růst způsobuje bolesti, se kterými nemohou bojovat. Musí je přečkat. 

Císařský řez je dnes téměř rutinní záležitostí a řadí se mezi nejčastější chirurgické zákroky, stoupají i počty předčasných porodů. Průměrná porodní váha je dle statistik 3 349 gramů a délka rovných 50 centimetrů, aktuálně jsou čísla bohužel o něco níž. Obavy ale nejsou na místě. 

Děti jsou neustále v pohybu. Když po nich ale chcete, aby došly dva kilometry domů nebo překonaly kopec, hned je bolí nohy, jsou unavené a vyčerpané. Jejich věčné stěžování ve vás posiluje dojem, že si jen vymýšlejí a bolest není skutečná. Nemůžete se na to ale spoléhat pořád. Děti se sice rodí menší a často předčasně, o to rychleji ale rostou, tělo se natahuje a svaly pnou. A studie ukazuje, že to může způsobit úporné bolesti, na které neexistuje účinná léčba nebo úleva. 

V období puberty povyrostou dívky v průměru o 26 cm, chlapci dokonce o 28 cm.

Jak poznat růstové bolesti? 

Svalová únava a pnutí v končetinách při pohybu je běžný stav, růstové bolesti se ale většinou dostaví v noci, krátce po usnutí, kdy tělo začíná regenerovat a uvolní se. Kosti rostou rychle a skokově – a svaly a šlachy nestíhají. Vzniklé pnutí způsobuje křeče a pálení. Nervová zakončení v měkkých tkáních jsou bolavá a budí děti ze spaní. 

Potíže většinou do pár týdnů samy odezní. Pokud se ale ozývají příliš často, měli byste vyloučit, jestli se o dítě nepokouší chronické onemocnění, případně bolesti pohybového aparátu. Růstové bolesti můžete snadno poznat i doma a bez pomoci lékaře

  • Bolí obě končetiny najednou (většinou přední strana stehen a holeně).
  • Bolesti neprovázejí vysoké teploty. 
  • Křeče dítě neparalyzují. 
  • Růstové bolesti netrvají déle než šest týdnů. 
  • Nepřidávají se potíže s klouby (křupání, snížená mobilita). 
  • Dítě si nestěžuje na bolest hlavy, mžitky a nízký tlak

Děti pod dohledem 

Pokud jsou rodiče vysocí, je velká pravděpodobnost, že po nich tělesnou konstituci zdědí i děti. A to platí i pro ty, které se narodí předčasně a oproti průměru ztrácejí i více než kilogram váhy a pár centimetrů. První tři roky bývají v kolektivu nejmenší a výrazně drobnější, postupně ale projdou třemi fázemi, kdy se vytáhnou i dvojnásobně oproti doporučeným ročním hodnotám. Růst by měl být plynulý, bez výkyvů nebo zastávek. Ve třech letech, v osmi letech a v období puberty prochází tělo dítěte mnoha proměnami a růst se dočasně zrychluje. 

Vitamíny pro zdraví 

Základním kamenem pro zdravý vývoj dítěte je pestrá strava s dostatečným příjmem zeleniny, zdravých tuků z ořechů, semen a olejů a bílkovin. Podcenit byste neměli ani častý pobyt na čerstvém vzduchu, nejen za slunečného počasí. Nejdůležitější je ale hořčík, který mírní únavu a pocit vyčerpání, podporuje funkci svalů a nervů a dohlíží na kvalitu kostí. Vyzkoušet můžete i jemnou masáž mastí proti bolesti (stejně dobře poslouží i obyčejný krém), jde ale spíše o placebo efekt. 

Zdroj: redakce, ncbi.nlm.nih.gov, kidshealth.org 

KAM DÁL: Pilates: Jednoduché cviky, které vás omladí a zbaví bolesti zad.