Elixír mládí za pár kaček? Ovesné vločky obsahují látky, které vám prodlouží život

Vločky si večer můžete namočit do vlažné vody. Díky tomu začnou štěpit sacharidy
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Milovníci zdravého životního stylu si rádi dopřejí ovesné vločky klidně každý den. A není divu. Díky rozpustné vláknině zasytí, a navíc dodají potřebnou dávku bílkovin. Kromě toho obsahují látky, které vám prodlouží život. A to už stojí za zvážení, co myslíte?

Ovesné vločky jsou zdravou potravinou pro všechny. Dokonce jsou vhodné i pro diabetiky, protože obsahují betaglukan, který brání rychlému rozložení škrobu na jednoduché cukry, čímž zajišťuje stabilní glykémii. Kvůli vysokému obsahu vlákniny a proteinů jsou také vhodné pro ty, kteří se snaží v novém roce zhubnout. Působí na kvalitu kůže, pomáhají budovat svalovou hmotu a podporují střevní peristaltiku. Není však vločka jako vločka. Podívejte se na jednoduchý tip, jak vybrat ty správné.

Poznejte dobrou ovesnou vločku!

Ty kvalitní, které udělají vašemu tělu dobrou službu, poznáte jednoduše. Jsou velké a nedrolí se. Běžně se ovesné vločky vařené ve vodě či mléce konzumují k snídani, přidat můžete klidně špetku skořice, ovoce nebo arašídové máslo. Pokud chcete, aby měly vločky krásně oříškovou chuť, opečte je předtím na pánvi na kokosovém oleji. 

Oves patří mezi nejzdravější obiloviny. Obvykle jsou vločky také bez lepku a jsou skvělým zdrojem vitamínů, antioxidantů, vlákniny a minerálů. Jaké látky ve vločkách najdeme? 

  • Složené sacharidy: Díky nim nám například ovesná kaše dodává potřebnou energii postupně po několik hodin.
  • Antioxidanty: Chrání tělo proti volným radikálům, a tím je chrání před oxidačním stresem, který vede ke stárnutí buněk. 
  • Vitamíny: Ovesné vločky jsou zdrojem vitaminů A, B1, B2, B6, D, E, kyseliny listové a kyseliny pantothenové.
  • Nenasycené mastné kyseliny: V ovesných vločkách jsou například nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.
  • Bílkoviny: Ovesné vločky obsahují protein, což z nich dělá báječného pomocníka pro budování svalové hmoty.
  • Vláknina: Obsahují také rozpustnou vlákninu, která je prospěšná pro naše střeva. 
  • Minerály: Chutnou snídaní obsahující ovesné vločky doplníte také draslík, železo, měď, sodík, zinek a fosfor. 

Recept na jednoduchou a zdravou snídani

Nestíháte a chcete si dopřát chutnou a zdravou snídani? Dejte na pánvičku jablka nakrájená na měsíčky, přidejte med, trochu vody a skořici podle chuti. Nechte společně podusit a pak přidejte zhruba 30 gramů ovesných vloček. Všechno promíchejte, dejte do misky a nahoru dejte lžíci řeckého bílého jogurtu. Můžete ještě posypat skořicí nebo přidat ořechové máslo podle chuti. A rychlá snídaně je na světě!

Zdroj: healthline.com, webmd.com

KAM DÁL: Na důchody vydělává generace sněhových vloček: Emočně nestabilní, urážliví jedinci s touhou po zvláštním zacházení.