Miso polévka: Japonský všelék má celou řadu zdravotních benefitů

Miso pastu nikdy nezalévejte příliš horkou vodou, připravili byste se o některé její zdravotní benefity
  |   zajímavost

Polévka miso je plná živin a má téměř až neuvěřitelné zdravotní benefity. Jedná se o jednu z nejznámějších japonských polévek obsahující fermentovanou miso pastu. Věhlas této polévky ale dalece překročil japonské hranice. Tato polévka mimo jiné také snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny a navíc skvěle chutná.

Miso je tradiční fermentovaná pasta vyrobená ze sójových bobů. Lze ji použít k výrobě omáček, pomazánek a mimo jiné také polévek. Tato pasta se stala oblíbenou ingrediencí do nejrůznějších pokrmů nejen v Japonsku, ale i po celém světě, a to nejen díky její skvělé chuti, ale také zdravotním benefitům. O těch se zmiňuje například tato studie.

Podpora trávení

Polévka s obsahem miso mimo jiné i podporuje zdravé trávení. Pro správné fungování našeho trávicího systému je nezbytná přítomnost zdravých bakterií v našich střevech.

V našich střevech žijí biliony bakterií. Tyto bakterie se ale rozdělují na prospěšné a škodlivé, je proto nutné udržovat naši střevní mikroflóru v rovnováze. S tím nám může pomoci mimo jiné právě miso polévka.

Nezdravá střevní mikroflóra může vést k celé řadě problémů s trávením, mezi které patří mimo jiné i zácpa a plynatost. V miso pastě můžeme najít kmen prospěšných bakterií zvaný A. oryzae, který nám může ulevit nejen od nejrůznějších trávicích problémů, ale také pomoci zmírnit příznaky zánětlivého onemocnění střev.

Některé potraviny, včetně sójových bobů, ze kterých je miso pasta vyrobena, obsahují antinutrieny (či antinutriční látky). Jde o sloučeniny, které se v našich střevech mohou vázat na nejrůznější živiny a znemožňovat tak jejich správnou absorbci do našeho těla. Proces fermentace, který se k výrobě miso pasty používá, ale množství antinutrienů v sójových bobech významně snižuje.

Posílení imunity

Vysoké množství probiotik, které miso pasta obsahuje, podporuje správnou funkci našeho trávicího systému, ale zároveň také snižuje riziko vzniku nejrůznějších druhů onemocnění, včetně nachlazení.

Pravidelná konzumace jídel obsahujících miso pastu a dalších potravin obsahujících probiotika snižuje pravděpodobnost toho, že budeme k léčbě některých onemocnění potřebovat užívat antibiotika.

Prevence vzniku rakoviny

Miso může mít origánálně původ v Číně již kolem roku  800 př. n. l. Kolem roku 500 n. l. pak buddhisté pravděpodobně přinesli miso do Japonska. V této zemi se stala tato polévka součástí japonské tradice. Je možné, že původní čínský předchůdce byl trochu odlišný od dnešní miso polévky; byl s největší pravděpodobností vyroben ze sóji, pšenice, alkoholu a soli.
 

Miso polévka a další jídla obsahující miso pastu nám mohou pomoci s prevencí čtyř druhů rakoviny, jak uvádí studie. Jde o rakovinu jater, střev, prsou a plic. Miso pasta totiž obsahuje vysoké množství antioxidantů, které chrání naše buňky před oxidačním stresem. Prevencí poškození našich buněk nám miso pasta mimo jiné také pomáhá předejít vzniku rakoviny.

Miso polévka je navíc skvělou volnou pro milovníky slaných pokrmů. Vysoký obsah soli v našem jídelníčku je totiž spojený se vznikem rakoviny žaludku, výjimkou je ale právě miso.

Miso pasta, ačkoliv obsahuje poměrně vysoké množství soli, se vznikem rakoviny žaludku spojena nebyla. Miso polévka a další potraviny obsahující tuto ingredienci jsou tak skvělou alternativou k jiným druhům slaných pokrmů.

Miso polévka

Přípravu miso polévky zvládnete již za 15 minut.

Potřebujete:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 plát sušených mořských řas (nori)
  • 3-4 polévkové lžíce miso pasty
  • 125 g nasekaného mangoldu
  • 125 g nasekané jarní cibulky
  • 60 g tofu

Postup:

  1. Připravte si středně velkou hlubokou pánev a nalijte do ní zeleninový vývar, přemístěte pánev na plotýnku a vývar přiveďte k varu na malém plameni.
  2. Mezitím v malé misce rozmíchejte miso pastu s teplou vodou. Dbejte ale na to, aby voda nebyla až příliš horká, mohli byste se tak připravit o některé zdravotní benefity miso pasty.
  3. Do pánve se zeleninovým vývarem přidejte mangold, zelenou cibulku a tofu a směs vařte po dobu 5 minut.
  4. Dále pánev odstraňte z plotýnky a přidejte rozmělněnou miso pastu. Dosolte podle potřeby a můžete podávat.

Zdroj: Healthline, Minimalist Baker, studie, Bioporadce.cz, vegan.rocks, drinkfood.biz

KAM DÁL: Vitamíny a ženské zdraví: Zjistěte podle věku, jaké do svého těla doplnit.