Nemůžete usnout? Zkuste vojenskou metodu!

S vojenskou spánkovou metodou můžete již po 6 týdnech praxe usínat do dvou minut
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Techniku, kterou využívali vojáci k tomu, aby se jim dostalo dostatečného odpočinku, si můžete osvojit i vy. Zabere vám jen pouhé dvě minuty, nepotřebujete k ní žádné pomůcky a zvládne ji úplně každý.

Problémy se spánkem bohužel nejsou ničím ojedinělým, trpí jimi celá řada lidí. Jedním z nejčastějších je neschopnost usnout, která vás může připravit až o několik hodin odpočinku. Dlouhodobá insomnie ale neovlivňuje pouze kvalitu spánku, má dopad i na běžný život.

Nedostatek spánku má totiž negativní vliv na náladu, hladinu energie, pracovní výkon a celou řadu dalších aspektů našeho života.

Usněte do dvou minut

Vojenskou spánkovou metodu světu poprvé představila Sharon Ackerman v knize Relax and Win: Championship Performance. Jde o speciální techniku rychlého usínání, kterou používá americké námořnictvo.

Tato metoda byla speciálně vytvořena proto, aby se pilotům armádních letadel dostalo dostatečného odpočinku. Pro práci, kterou vykonávají, je totiž dostatek kvalitního spánku naprosto stěžejní, v opačném případě by riskovali nejen svůj život, ale i životy ostatních.

Díky této technice jsou schopni si dát šlofíka kdykoliv a kdekoliv. K tomu, abyste vojenskou spánkovou metodu ovládali tak dobře, abyste usnuli do dvou minut, je údajně potřeba zhruba 6 týdnů praxe.

Jak správně provést vojenskou spánkovou metodu?

  1. Nejdříve zcela uvolněte svůj obličej. Pomalu se nadechujte, vydechujte a soustřeďte se na to, abyste uvolnili všechny svaly na obličeji. Soustřeďte se nejdříve na svaly na čele a pak postupujte směrem k bradě.
  2. Zbavte se napětí v ramenou a v rukou. Po zrelaxování svalů na obličeji můžete postupovat dále. Zaměřte se na to, aby vaše výdechy a nádechy byly stále pomalé a čím dál hlubší. Soustřeďte se nejdříve na uvolnění oblasti ramenou, poté na svaly na levé ruce a nakonec na uvolněné svalů na pravé ruce.
  3. Pak je na řadě hrudník. Snažte se oblast hrudníku připravit na spánek pomocí dlouhého a hlubokého výdechu.
  4. Poslední částí těla, kterou je nutné uvolnit, jsou nohy. Zaměřte se nejdříve na relaxaci svalů v oblasti stehen a poté postupujte dále k lýtkům.
  5. Nakonec už jen stačí vyčistit si hlavu. Ideálním způsobem, jak toho docílit, je si představit, že jste na nějakém krásném místě – výběr je na vás – a rozhlížíte se okolo.

Zdroj: Dreams, Healthline

KAM DÁL: Zubní nit může škodit dásním. Na co si dávat pozor?

Klíčová slova: