Královna hub shiitake: Posiluje chuť na sex a je prevencí proti rakovině

Shiitake jsou nejen chutné, ale také zdravé
Zobrazit fotogalerii (3)
12.06.2017 - 06:00   |  

Jsme národem houbařů a všichni moc dobře víme, jak vypadá takový hřib nebo muchomůrka. Existuje ale i houba, která se jmenuje shiitake a ta není jen chutná, ale má také zajímavé účinky na naše tělo. Tušíte, s čím vším může pomoci?

Houba shiitake se u nás nazývá houževnatec jedlý a jedná se o dřevokaznou stopkovýstrusovou houbu z čeledi špičkovitých. Zajímavostí je, že se tato houba nesbírá, jelikož se ve volné přírodě nenachází. Přesto je již po tisíce let nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. 

Od pradávna je považována a pěstována jako královna hub. Využívá se nejenom pro své léčivé vlastnosti. Představuje totiž také velmi oblíbenou kulinářskou pochoutku, která najde nejvíce uplatnění v asijské kuchyni.

Shiitake má původ ve východní Asii. V Číně má jeho pěstování tisíciletou tradici. Čína společně s Japonskem pak patří k největším producentům této houby na světě. 

Houževnatec se skládá jako klasická stropkovýtrusová houba z klobouku a třeně. Klobouk dorůstá do průměru 5-15 cm, je nepravidelně zbarvený v různých odstínech hnědé, často s kaštanovým nádechem. Střed klobouku ovšem bývá tmavší. Jeho pokožka je pokryta jemnými šupinkami, často bývá také nepravidelně rozpraskaná. 

Samotný okraj klobouku je u mladých hub podvinutý. Lupeny houby jsou krémové, v dospělosti pak narůžovělé a poseté tmavšími skvrnami. Dužina houby je pak velmi pevná a má bílou barvu. Houževnatec obecne nese lahodné houbové aroma.

Jak se shiitake pěstuje?

V divoké přírodě se vůbec nevyskytuje, a proto je třeba ho pěstovat individuálně. Vysazuje se na tzv. klátách, což jsou delší, užší dřevené špalky z čerstvě poražených stromů (buky, duby). Špalky se pak očkují přes vyvrtané otvory. Alternativou je i výsadba na obohacené piliny dřeva nebo drcenou slámu. 

Unikátní léčivé vlastnosti

Sklizeň se odvíjí od podmínek, ve kterých roste, záleží primárně na teplotě a dostatečné vzdušné vlhkosti. Houba není závislá na ročním období, při zajištění volných podmínek se dá sklízet po celý rok. Díky tomu se shiitake označuje jako houba, která neustále roste.

Čaj z houby shiitake

Houby rozdrťe a zalijte vroucí vodou. Obsah nádoby přikryjte a nechte louhovat minimálně po dobu 10 až 15 minut. 

Tento druh houby je velkým zdrojem minerálních látek (hlavně draslíku a zinku), vitamínů B1, B2, B12 a také provitamínu D, plus též několika druhů enzymů. Obsahuje také vysoký podíl proteinů, organické kyseliny, sedm z osmi vzácných esenciálních aminokyselin nebo peptidy. 

Tyto vlastnosti jsou přisuzovány i antibakteriálnímu lenthioninu či alkaloidu eritadeninu, který má velmi příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Houba je také oceňována díky obsahu polysacharidů a dalších glukanových slouženin, kterým se souhrnně říká lentinan. 

Na co vše má shiitake pozitivní vliv?

  • povzbuzení činnosti imunitního systému
  • antibakteriání a protivirové působení
  • regulace hladiny cholesterolu v krvi
  • příznivé působení na krevní tlak
  • slouží jako prevence rakoviny
  • má antioxidačná vlastnosti
  • pomáhá při arterioskleróze a revmatických chorobách

Kulinářské využití

Tuto houbu najdeme v receptech orientální kuchyně, ale kořeněná chuť houby zapadne i do té evropské. V houbových pokrmech poslouží podobně jako například více využívaný žampion nebo hlíva ústričná. 

Výhodou je i fakt, že má poměrně nízkou energetickou hodnotu, ovšem i přesto je zdrojem mnoha prospěšných látek. Velmi dobře dokáže nahradit i maso, lze ji přidávat do omáček či polévek, připravovat jako řízek, grilovat, udit nebo zapékat.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru