Rakovina prostaty: S prevencí vám pomohou i rajčata

S prevencí rakoviny prostaty vám mohou pomoci i obyčejná rajčata, a to díky jejich vysokému obsahu lykopenu
  |   zajímavost

Rakovina prostaty se může v případě, že ji neobjevíme včas, rozšířit i do okolních tkání v těle. Ideální je tak vědět, jak přesně se tento druh rakoviny projevuje, a dávat si na její symptomy pozor. Zapomínat bychom neměli ale ani na prevenci jejího vzniku, se kterou nám pomohou mimo jiné i rajčata.

Jedním z důvodů, proč je tento druh rakoviny tak nebezpečný, je skutečnost, že se může vyvíjet dlouhé roky a po celou dobu se neprojevovat žádnými symptomy, jak informuje Národní zdravotní služba.

Rakovina prostaty vzniká v malé žláze, která je součástí mužského reprodukčního systému a nachází se v oblasti pánve. Prostata je velká zhruba jako vlašský ořech a je umístěna přímo mezi močovým měchýřem a penisem. Hlavní funkcí této žlázy je produkce bílé tekutiny, která vyživuje a transportuje spermie.

Konkrétní příčiny vzniku rakoviny prostaty jsou z velké části neznámé, existuje ale celá řada faktorů, které zvyšují pravděpodobnost jejího vzniku. Pravděpodobnost vzniku této nemoci se zvyšuje mimo jiné i s přibývajícím věkem. Většina pacientů trpících rakovinou prostaty tak jsou muži starší 50 let.

Dalším faktorem, který zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty, je rodinná historie. Pokud někdo z vaší rodiny trpí či v minulosti trpěl rakovinou prostaty, je mnohem větší pravděpodobnost, že se toto onemocnění objeví i u vás.

Na vznik tohoto typu rakoviny má ale vliv i rasa a tělesná hmotnost. Rakovina prostaty se mnohem častěji objevuje u černochů a u obézních mužů.

Prevence rakoviny prostaty

Naštěstí existuje i celá řada způsobů, které vám pomohou s její prevencí. Patří mezi ně mimo jiné:

  • pravidelná fyzická aktivita - ideální je cvičit pravidelně, a to většinu dní v týdnu
  • udržení si zdravé tělesné hmotnosti
  • vyvážený jídelníček – soustřeďte se zejména na zařazení velkého množství ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků do vaší stravy

Rajčata

Některé druhy ovoce a zeleniny vám ale s prevencí vzniku rakoviny prostaty mohou pomoci více než jiné.

Rajčata vám mohou s prevencí vzniku tohoto druhu rakoviny pomoci díky jejich vysokému obsahu antioxidantu lykopenu, který se vyskytuje i ve vařených a průmyslově zpracovaných rajčatech.

Lykopen totiž podle odborných studií zpomaluje růst škodlivých buněk rakoviny prostaty.

Zapomínat bychom neměli ani na pravidelné vyšetření prostaty u našeho praktického lékaře, které nám může zachránit život jejím včasným objevením. Na vyšetření prostaty by měli pravidelně docházet všichni muži starší 50 let.

Se snížením pravděpodobnosti vzniku rakoviny prostaty nám ale pomůže mimo jiné také brukvovitá zelenina, do které patří mimo jiné i brokolice a květák.

Tento druh zeleniny totiž obsahuje látku zvanou sulforafan, která může náš organismus před rakovinnými buňkami ochránit.

Symptomy rakoviny prostaty

Mezi symptomy této nemoci patří:

  • potíže s močením
  • krev v moči
  • bolest kostí
  • krev ve spermatu
  • ztráta hmotnosti
  • erektylní dysfunkce

Pokud na sobě zpozorujete některé z těchto příznaků, co nejdříve se o nich poraďte s vaším praktickým lékařem.

Zdroj: National Health ServiceJohn Hopkins MedicineMayo Clinic

KAM DÁL: Viscerální tuk může mít negativní vliv na naše zdraví. Zbavte se ho s pomocí obyčejného kmínu.

Klíčová slova: