Vitamíny, na které bychom v zimě neměli zapomínat: Ochrání nás před chřipkou a nachlazením

S posílením imunitního systému nám může pomoci mimo jiné i vitamín D
  |   zajímavost

Doplnění naší stravy o určité druhy vitamínů v zimních měsících nám může ušetřit celou řadu zdravotních problémů. Nedostatku určitých druhů vitamínů, které naše tělo nutně potřebuje k tomu, aby správně fungovalo, se můžeme vyhnout s pomocí nejrůznějších doplňků stravy nebo určitých druhů potravin. Důležité je vědět, na jaké vitamíny bychom se v zimě měli zaměřit.

Sezona chřipek a nachlazení je v plném proudu a je tak nejvyšší čas zamyslet se nad tím, jaké vitamíny bychom měli do naší stravy doplnit. Podle Center pro prevenci a kontrolu nemocí se můžeme chřipkou a nachlazením nakazit po celý rok, právě na podzim a v zimě ale počty nakažených těmito typy nemocí stoupají.

Spolu s podzimem a zimou se totiž zátěž našeho imunitního systému zvyšuje, proto pak můžeme být náchylnější k nákaze nejrůznějšími druhy nemocí. Naštěstí ale existuje celá řada vitamínů, které nám mohou pomoci nákaze chřipkou a dalšími nemocemi do určité míry předejít.

Vitamíny, na které bychom na podzim a v zimě rozhodně neměli zapomínat:

B-komplex

Jde o skupinu vitamínů, které mají v našem těle celou řadu důležitých funkcí, pomáhají našemu organismu s buněčným metabolismem. Vitamíny B se souhrnně nazývají B-komplex a patří mezi ně vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B7 (biotin), B8 (folát) a B12.

Vitamíny B nám mohou mimo jiné pomoci i s posílením našeho imunitního systému, mají ale také celou řadu dalších pozitivních účinků na naše zdraví.

Podporují zdraví našeho mozku a nervového systému, mohou tedy zlepšit naši náladu a pomoci nám zbavit se podzimního splínu. Dále také podporují buněčnou obnovu a chrání nás před celou řadou nemocí.

Vitamín C

Potraviny, které obsahují vysoké množství železa, najdete zde.

Zapomínat bychom neměli ani na tento účinný antioxidant, který nám může pomoci zmírnit intenzitu nachlazení, ale také předejít jeho vzniku.

To ale není ta jediná funkce vitamínu C, díky svým silný antioxidačním účinkům nám může pomoci chránit náš organismus před škodlivými volnými radikály. Mimo jiné je také účinným nástrojem při prevenci vzniku rakoviny a srdečních onemocnění, ale také podporuje produkci kolagenu.

Potraviny, které obsahují vysoké množství železa, najdete zde.

Železo

Nedostatek železa může vyústit v nedostatek červených krvinek, které přenášejí kyslík po našem těle, což se může mimo jiné projevit také extrémní únavou. Železo nám tedy může pomoci udržet si vyšší hladinu energie.

Zinek

Potraviny, které obsahují vysoké množství zinku, najdete zde.

Jde o minerál, který našemu organismu pomáhá odrážet útoky virů a bakterií, během sezony chřipek a nachlazení nám tedy jistě přijde vhod. Zabraňuje totiž virům v přilnutí na naši nosní sliznici a také podporuje produkci protilátek.

Zinek nás mimo jiné také může zbavit příznaků nachlazení nebo je alespoň zmírnit.

Vitamín D

Potraviny, které obsahují vysoké množství vitamínu D, najdete zde.

Na vitamín D bychom v zimě rozhodně neměli zapomínat, řada z nás totiž v podzimních a zimních měsících trpí jeho nedostatkem. Získáváme ho totiž mimo jiné i ze slunečního záření, které na podzim a v zimě ubývá.

Vitamín D posiluje náš imunitní systém, ale také podporuje zdraví našich kostí.

Zdroj: Progressive NutritionalSingle Care, Centers for Disease prevention and Control.

KAM DÁL: Insomnie: S nespavostí vám pomůže i paradoxní metoda.

Klíčová slova: