Zamilujte se do cuket! Snadno se pěstují a jsou plné vitamínů! Řekneme vám, jak na rizoto a polévku!

Cuketa opravdu dobře plodí, na úrodu se můžete těšit do dvou měsíců
07.08.2015 - 11:29  

Sezóna cuket udeřila právě nyní. Tato zelenina vešla ve známost hlavně v uplynulých desetiletí, což je moc dobře. Naučte se tuto nenáročnou plodinu pěstovat a zpracovávat!

 

 

 

Pokud v současné době zavítáte na tržiště, zjistíte, že cukety se prodávají za pár korun a v obrovském množství. Jedná se totiž o rostlinu, která se pěstuje opravdu snadno a hodně plodí. Není tedy důvod, proč si cukety nevypěstovat sami a ušetřit tak. Můžete si vybírat z mnoha druhů cuket, nejznámější jsou ty zelené podlouhlé, nejodolnější žluté cukety, které se sklízejí za 60 dnů, dále třeba bílé Bětky se sklízejí za 50 dnů, tmavě zelené Black Beaty také za 50 dnů, světle oranžová za Goldena 55 dnů, nebo druh Tapír se zelenobílými pruhy, který se sklízí za 50 dnů.

Ze semínka i ze sazeničky

Cukety můžete pěstovat ze semínka na záhonku, v takovém případě je vysévejte až po skončení mrazíků, tedy začátkem května, a to do řádků, které jsou od sebe vzdálené půl metru až metr, cukety se totiž značně rozrostou. Vysévejte je po jednom, nebo v malé skupince a vytřiďte tu nejschopnější sazeničku. Případně si můžete předpěstovat sazeničky ze semínek za oknem, počítejte, že budou mít dlouhé kořínky a pořiďte jim hluboké květináče. Vzrostlé sazeničky dobře zalévejte odstátou vodou a hnojte výživou bohatou na draslík. Cuketa je rostlina, jejíž stonek a listy i s plody se budou plazit po zemi, proto je vhodné je nějak podložit a zabezpečit, aby nezačaly hnít, například slámou, nebo pilinami.

 

Ideální pro hubnutí

Cukety jsou plody plné vody, takže jsou naprosto ideální třeba pro hubnutí. Dále nabízejí také antioxidanty a skupinku vitamínů, a to A, B a E. Pokud se jimi budete krmit v létě třeba každý den, uděláte pro sebe to nejlepší. Naučte se ji tedy připravovat na co nejvíce způsobů, ušetříte a uvidíte, že se do této zeleniny zamilujete! Inspirujte se třeba v italské kuchyni, kde mají cukety moc rádi.

 

Cuketová polévka

Nechte zesklovatět cibuli na oleji, přidejte na plátky pokrájený zázvor a cuketu nakrájenou na kostky. Osolte, opepřete a nechejte osmahnout. Přidejte vývar a rozvařte. Po půl hodině propasírujte, nebo rozmixujte ponorným mixérem. Polévku při podávání posypejte hoblinami parmazánu.

 

Cuketové rizoto

Na olivovém oleji osmahněte mrkev nakrájenou na krátké plátky a cuketu na kostky. Přidejte rýži arborio a stále míchejte. Nyní přilijte sběračku vývaru, dobře míchejte. Přidejte sklenici bílého vína počkejte za stálého míchání, až se odpaří. Pořád míchejte a přidávejte po sběračkách vývar, až bude rýže „al dente“ tedy ne úplně rozvařená, ale trošičku tvrdá na skus. Přidejte nakrájené bylinky (bazalku, petrželku, co dům dá) a posypejte parmazánem.