Máte dostatek úrody? Nechcete si z ní nechat vypálit? Řekneme vám co a jak!

Pálit můžete nejenom jablka, ale také višně, hrušky, švestky...
23.08.2015 - 09:11  

Máte na zahrádce dostatek úrody a obáváte se, aby neshnila? A napadlo vás, že si z ní můžete nechat vypálit vlastní kořalku za velmi příjemné ceny? Poradíme vám, jak na to! 

Z vlastního kvasu, nebo přineste jen ovoce

Pokud se rozhodnete nechat si svou úrodu přepálit, pak máte v zásadě dvě možnosti. Pokud máte úrody skutečně dostatek a chcete také postup při pálení ovlivnit, můžete si nechat vypálit svůj vlastní kvas, který si sami založíte. V takovém případě ale musíte mít dost ovoce a následně kvasu, který zaplní jeden kotel vybrané palírny.

 

Profesionálové z palírny se postarají o vše

Pokud máte ovoce méně, pak jej můžete do palírny přivézt v surovém stavu a zde jej vyměnit za vypálenou kořalku. V palírně ovoce posléze rozdrtí, zmoštují, vytvoří z ní kvas a ten následně vypálí. Vy se přitom nemusíte o nic starat, vše necháte na odbornících z palírny. Opět jde o to, kolik ovoce pěstitel dodá. Pokud dodá tolik, kolik bude stačit na jeden kotel, je mu vyrobena kořalka z jeho ovoce, pokud méně, obdrží kořalku i z ovoce od jiného pěstitele.

 

Jen skutečně čerstvé a nezávadné ovoce

Přinést můžete jen ovoce, které není nahnilé nebo plesnivé. Běžně se takto přijímají jablka, hrušky, odstopkované třešně a višně, dále švestky, meruňky a v některých případech také broskve. Cena jednoho litru 50% pálenky se pohybuje kolem 160 korun včetně daně, která se skládá z DPH a padesátiprocentní spotřební daně.  Tato cena odpovídá tzv. pěstitelskému pálení, takto je zdaněno pouze množství do 60 litrů ročně. Připravte si tedy také občanský průkaz, který po vás budou v palírně vyžadovat a nejenom ten. Pěstitel podepíše v palírně prohlášení, kde musí uvést své rodné číslo, plnou adresu a nově i katastrální území pozemku, z něhož ovoce pochází. Prohlášení musí podepsat přímo majitel pozemku. Pálenice je povinna tento doklad předkládat finančnímu úřadu a archivovat ho 10 let. O tom, jak si vytvořit vlastní kvas si řekneme příště.

 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru