Jak se zbavit nevzhledných pigmentových skvrn: Jde to poměrně lehce

Pigmentových skvrn se můžete zbavit poměrně lehce, pomůže vám s tím mimo jiné i pravidelný peeling
  |   zajímavost

Zejména v průběhu letních měsíců se řadě lidí na obličeji objeví tmavé pigmentové skvrny, kterých se poté na podzim snaží zbavit. Naštěstí to ale není důvod k panice, jejich odstranění je sice běh na dlouhou trať, ale existují způsoby, jak ho urychlit. Víte, jak na to?

Tmavých skvrn na obličeji, neboli hyperpigmentace, se lze zbavit, problémem ale je, že tento proces ve většině případů trvá dlouhé měsíce nebo dokonce i roky.

Hyperpigmentace

Jako hyperpigmentace se označuje část naší pokožky na obličeji nebo kdekoliv jinde na těle, která je mnohem tmavší než zbytek.

Pigmentové skvrny dokonce často mohou mít i zdánlivě nepřirozené odstíny. Pokožka, na které se projevila hyperpigmentace, může být zbarvena do fialova, šeda nebo do hněda. V některých případech se můžeme setkat i s černými pigmentovými skvrnami.

Tohoto problému se většinou lze zbavit až za jeden či dva roky, chce to tedy více než cokoliv jiného obrovskou dávku trpělivosti.

Jak hyperpigmentace vzniká?

Jedním z důvodů vzniku pigmentových skvrn na obličeji a těle bývá hormonální nerovnováha, nejčastěji za vznikem pigmentových skvrn ale stojí vystavení se slunečnímu záření. Vzhledem k tomu, jak zdlouhavé je odstranění těchto kožních problémů, je ideální se zaměřit zejména na prevenci jejich vzniku a vždy, když to půjde, používat krém s SPF, a to i na podzim a v zimě.

Hyperpigmentaci mohou způsobit ale i nejrůznější kožní onemocnění, mezi které patří mimo jiné i akné a ekzém.

Peeling

Ideálním způsobem, jak se pigmentových skvrn pomalu, ale jistě zbavit, je pravidelně používat peeling, který vám pomůže zbavit se odumřelé vrstvy kůže a podpoří tak její obnovu.

Jemným obrušováním kůže pomocí abrazivních částic nebo slabých kyselin se totiž zbavíte odumřelých buněk na povrchu kůže a na povrch se tak dostanou nové.

Záněty na pleti

Některé druhy pleti jsou mnohem náchylnější k nejrůznějším formám zánětu než jiné. Naštěstí lze ale záněty na pleti jednoduše zmírnit, stačí jen vědět, jaké používat produkty.

Pleť vám pomohou zklidnit produkty s obsahem vitamínu E, Cantelly asiaticy (neboli gotu koly) a resveratrolu. Při výběru produktů na pleť tak sahejte zejména po těch, které obsahují alespoň jednu z výše uvedených ingrediencí.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak se spolehlivě zbavit celulitidy na stehnech.