Konec plýtvání jídlem: Brambory vám mohou vydržet až šest měsíců

Brambory bychom měli skladovat na chladném a tmavém místě a nejlépe v papírovém nebo látkovém sáčku
  |   zajímavost

Mnozí z nás plýtvají jídlem jen proto, že neví, jak některé potraviny skladovat tak, aby nám déle vydržely. Klasickým příkladem jsou brambory, které nám mohou vydržet čerstvé až půl roku. Věděli jste to?

Brambory jsou nepostradatelnou součástí celé řady pokrmů, které se tradují z generace na generaci již po stovky let. Nejčastěji se s nimi setkáme v podobě přílohy k hlavnímu jídlu, bývají ale také součástí nejrůznějších slaných svačinek a dokonce i dezertů.

Recept na dokonale křupavé brambory najdete zde.

Pokud se koupě brambor obáváte, protože byste je nestihli spotřebovat, poradíme vám jednoduchý trik. Na vině může být totiž jejich nesprávné skladování. Brambory vám doma mohou vydržet čerstvé až po dobu neuvěřitelných 6 měsíců.

Jak brambory správně skladovat?

Asi největší vliv na to, jak dlouho nám brambory vydrží má teplota, ve které je skladujeme. Ideální je brambory skladovat v místě, kde teplota dosahuje 6 až 10 °C. Skladováním brambor v tomto teplotním rozmezí zabráníme růstu výhonků z jejich slupky, které jsou prvním příznakem toho, že bychom si měli se zpracováním trochu pospíšit. Důležité je také zajistit, aby na ně nedopadalo světlo, které je může zbarvit do zelena aktivací produkce chlorofylu. Ideální je brambory skladovat v chladných sklepech, garážích nebo v kůlnách, kde je ale musíme dobře zabezpečit proti škodné.

Brambory bychom také měli ihned po jejich koupi vysypat z jejich původního plastového obalu a přemístit je např. do látkového či papírového sáčku nebo bedýnky.

Brambory skladované v těchto podmínkách vám vydrží až čtyřikrát déle než tento druh zeleniny skladovaný v pokojové teplotě. Tedy např. ve spíži, kterou pro skladování brambor volí celá řada lidí.

Způsob skladování ovlivňuje výživovou hodnotu brambor

Nesprávným skladováním se navíc můžete připravit o některé vitamíny, které nám zařazení brambor do naší stravy může poskytnout. Brambory, které jsou skladované v teplotním rozmezí 6 až 10 °C, jsou schopné udržet si až 90 % vitamínu C, který obsahují.

Skladováním této oblíbené přílohy v pokojové teplotě se ale o velkou část vitamínu C, který obsahují, můžete připravit. Brambory skladované v pokojové teplotě ztrácí téměř 20 % vitamínu C již po jednom měsíci.

Zdroj: HealthlineExpress

KAM DÁL: Chléb vám může vydržet čerstvý mnohem déle, stačí ho jen jinak skladovat.