Nateklé kotníky: Jak problému snadno a úspěšně předejít

S otokem kotníků vám pomůže mimo jiné i snížení příjmu soli ve vašem jídelníčku
  |   zajímavost

S příchodem horkých letních dnů řadu z nás začínají trápit i nateklé kotníky, které nám znemožňují si naplno užít procházky v přírodě a znepříjemňují i běžné pochůzky. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se problému rychle zbavit.

To, že nám kotníky natékají zrovna v létě, rozhodně není náhoda. Vysoké teploty totiž mohou způsobit, že se u kotníků hromadí tekutina, která nám následně pořádně znepříjemňuje život. Tento problém většinou sám zmizí hned v momentě, kdy se naše tělo ochladí.

To ale není jediný způsob, jak se napuchnutí končetin zbavit. Můžeme tomu totiž i do určité míry předejít.

„Oteklé nohy a kotníky v důsledku horkého počasí se obvykle nazývají edém z horka, což je tekutina uvězněná v tkáních, která způsobuje otoky,“ prozradila pro Express nutriční specialistka Signe Svanfeldt.

„Krátkodobé otoky tohoto typu pro nás nejsou nijak nebezpečné, pokud ale na sobě tento problém pozorujete po delší dobu, je možné, že se jedná o jeden z příznaků vážnějšího zdravotního problému. V takovém případě je nutné se o otoku kotníků poradit s vaším praktickým lékařem,“ varovala expertka.

V opačném případě ale existuje hned několik způsobů, jak natékání končetin zabránit.

Elevace nohou

Vždy, když se budete chtít co nejrychleji zbavit otoku kotníků a budete mít tu možnost, dejte si nohy nahoru na židli, nebo si lehněte na zem a opřete je o stěnu. Pomůže to vašemu tělu otok rychle vstřebat. Ideální je vyzdvihnout nohy nahoru třikrát až čtyřikrát denně po dobu 30 minut.

Vyvážená dieta

Zdravý a vyvážený jídelníček jde ruku v ruce s prevencí obezity, která je jedním z rizikových faktorů vzniku otoků končetin.

Sůl

Pokud se chcete zbavit otoků, je nutné limitovat příjem soli v potravě. Sůl na sebe totiž váže vodu, a tím i přispívá ke vzniku otoků.

Dostatečná hydratace

Tento tip souvisí se snížením obsahu soli ve vašem jídelníčku. Dostatečná hydratace totiž zajistí doplnění tekutin, o které jste přišli pocením, ale také udržuje hladinu soli v krvi v normálu. V momentě, kdy vaše tělo nemá dostatek tekutin, totiž může hladina soli ve vašem krevním oběhu stoupat a přispívat tak ke vzniku ototoků.

Dodržovat pitný režim vám pomůže i osvěžující ledový čaj, recept nejdete zde.

Ideální je také omezit konzumaci alkoholu.

Pravidelná aktivita

Může se zdát, že pravidelná aktivita otoky končetin ještě zhorší, opak je pravdou. Platí to ale pouze u mírných forem pohybu, jako je plavání nebo procházka. Mírná fyzická aktivita nám může pomoci podpořit proudění krve tělem a uvolnit tak i tekutinu tvořící otok.

Vyhýbejte se horku

Vyhýbat se vysokým teplotám je v letních měsících téměř nemožné. Dokonce i malé změny našich každodenních zvyků nám ale mohou pomoci.

Vždy vyhledávejte stín a místnosti s klimatizací. Pomůže i nosit si s sebou kapesní větráček a odpustit si teplé lázně a sprchy. Naopak nám může pomoci osprchovat si nohy studenou vodou nebo na ně aplikovat chladivý sprej.

Zdroj: Express, Bellevue Foot Doctor

KAM DÁL: Jak se zbavit lupů snadno a lehce: Stačí vám jen jedno běžné ovoce

Klíčová slova: