Nemusíte vynechávat snídani, abyste zhubli. Zkuste zařadit tyto druhy potravin

Při přípravě snídaně je ideální se zaměřit na bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky
  |   zajímavost

Pokud chcete shodit několik přebytečných kil a hledáte způsoby, jak tento proces urychlit, nepřeskočte snídani. S největší pravděpodobností tím totiž docílíte pravého opaku. Místo toho stačí jen dát si po ránu něco trochu jiného.

O tom, zda je snídaně nejdůležitější jídlo dne, se vedou dlouhé debaty. Někteří lidé se přeskočením snídaně snaží snížit jejich celkový příjem kalorií za den, ve většině případů tak ale docílí pravého opaku.

Přeskočení snídaně totiž může vést k téměř až neovladatelnému hladu v druhé polovině dne. To poté často vede k přejídání se a v konzumaci mnohem většího množství kalorií za den, než je ideální. Dokazuje to hned několik studií.

Nepřeskakujte snídani

Ideální je snídani nepřeskakovat, ale raději pozměnit její složení. Měli bychom se zaměřit na potraviny, které nám dodají potřebnou energii a zároveň nám pomohou zahnat hlad až na několik hodin.

Je důležité při snídani vynechat průmyslově zpracované potraviny a zaměřit se spíše na ovoce, bílkoviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Ideální je si ke snídani dát například vajíčka s celozrnným pečivem.

Bílkoviny nám pomáhají udržet si déle pocit sytosti, jak dokazují studie. Dokonce i vláknina nám může pomoci zahnat hlad až na několik hodin.

S udržením pocitu sytosti vám pomohou mimo jiné i zdravé tuky, jak dokazují výzkumy. Najdeme je mimo jiné i v oblíbeném arašídovém másle. Další možností je tak dát si ke snídani ovesnou kaši ozdobenou ovocem a arašídovým máslem. Ovesné vločky navíc obsahují velké množství vlákniny a bílkovin.

Skvělou volbou ovoce na ozdobení vaší ovesné kaše jsou mimo jiné i banány, nejen že obsahují velké množství vlákniny, ale také celou řadu dalších důležitých živin a minerálů, bez kterých se naše tělo neobejde. Patří mezi ně mimo jiné i draslík.

Neprohloupíte ale, ani pokud si na kaši nasypete hrst nejrůznějších bobulí, ty totiž také obsahují vysoké množství vlákniny. Studie navíc poukazují na to, že jejich konzumace je spojena s menší chutí k jídlu a ztrátou hmotnosti.

Zdroj: Science DirectNational Library of Medicine

KAM DÁL: Sladká pochoutka, která vám pomůže s hubnutím.

Klíčová slova: