Zahrada v únoru: Nyní je ideální čas k přípravě na jaro, na co nesmíte zapomenout?

Marcela potřebovala zastat základní práce na zahradě
 

Během zimy řada z nás na své zahrádky zcela zapomněla, je ale načase se opět pustit do práce. Pokud si tento měsíc uděláte chvilku a připravíte si následující nezbytnosti, tak si nejen ušetříte práci do budoucna, ale také se můžete těšit na mnohem lepší úrodu.

Podle zahradníka Chrise Bonnetta je v únoru nejvyšší čas připravit zahradu na jarní měsíce a ušetřit si tak spoustu práce do budoucna.

„Venku je sice pořád ještě velmi chladno, ale je tu spousta věcí, které je na zahradě potřeba udělat. Zejména když víme, že jaro je hned za rohem. Nejen, že řadu z nás potěší, že můžeme opět začít s prací na zahradě, ale také si tímto příjemným způsobem můžete odbýt svou denní dávku cvičení,“ řekl Chris Bonnett pro Express.

Začít je podle experta potřeba tento měsíc, ať už chcete jakýkoliv typ zahrady. Lidé, kteří chtějí jen zahradu plnou květin, bez záhonků zeleniny, by se měli začít připravovat na jaro ve stejnou dobu jako ti, kteří touží po přesném opaku.

Vápnění

Jednou z věcí, se kterou není radno otálet, je i tzv. vápnění půdy, pod které spadá přidání některých minerálů do půdy na naší zahradě, jde zejména, jak už název napovídá, o vápník.

Tento proces v půdě vyrovnává její pH hladinu. „Podkud máte kyselou půdu, je naprosto nezbytné její pH před vysazením nových plodin vyrovnat. Zelenina, jakou je květák, zelí a další, totiž preferuje zásadité prostředí a v kyselé půdě by se jí nedařilo,“ vysvětlil Bonnett.

K vápnění půdy můžeme použít mimo jiné i mletý vápenec nebo dusíkaté vápno, hašenému vápnu bychom se měli ale raději vyhnout.

Tento proces byste měli opakovat jednou za 3 až 4 roky. To, jestli je potřeba půdu vápnit tento rok, nebo ne, zjistíte pomocí běžně dostupných lakmusových papírků, které změří její aktuální pH.

Česnek

Únor je také mimo jiné ideálním časem na výsadbu česneku.

„Ideální je česnek na zahradě zasázet před koncem února. Najděte pro něj nějaké slunné místo a zasaďte do země jednotlivé stroužky česneku špičatou stranou vzhůru tak, aby mezi sebou měly minimálně 15 cm místa,“ uvedl zahradník.

Příprava půdy

V únoru je také nezbytné zbavit se na zahradě nechtěného plevelu a připravit půdu na další sezonu. Nejideálnější je plevel ze země odstranit i s kořeny, abychom zamezili tomu, že za nějaký čas vyroste znovu.

Po odstranění plevelu, kamenů a případně i škůdců se můžete pustit rovnou do hnojení půdy, vaše květiny a zelenina vám poděkují.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Vymyká se letošní zima normálu? Co čekat v dalších letech vysvětlil bioklimatolog Zdeněk Žalud.

Klíčová slova: