Pivo je univerzální LÉK! Pomůže v boji proti infarktu, mrtvici i rakovině

Pivo je lék. A jako s lékem je třeba s ním zacházet, po malých dávkách a pravidelně
  |  

Pít, či nepít pivo? To je otázka, nad kterou se neustále handrkují příznivci a odpůrci pěnivého moku. Stačí ale udělat chemické rozbory tohoto oblíbeného nápoje a je hned jasno. Pivo je lék! A jako s takovým se s ním musí zacházet. Jako u každého léku záleží na množství. Paralenu do sebe při chřipce také nevysypete hned celé balení.

Nápoj nahořklé chuti slouží k utišení žízně, pomáhá k uvolnění a dobré náladě i po větší zátěži. Má výživnou hodnotu i dietetické účinky. Pozitivních vlastností na naše zdraví má pivo hned několik. Z těch nejvýznamnějších je obsah velkého množství vitamínů B a vysoké množství vlákniny, které je dobré pro zažívací trakt. Pivo prý také pomáhá udržet zdravé žíly a kosti.

Přírodní zdroj minerálů
Příznivý vliv piva na náš organismus spočívá v tom, že se připravuje výlučně z přírodních složek, které tvoří obilná zrna, chmel, voda a kvasnice. Je prokázáno, že pivo má v přiměřeném množství pozitivní účinky. Hasí výborně žízeň, protože obsahuje přes devadesát procent vody, a dodává tělu na tři desítky minerálů.

Těmi hlavními jsou sodík, draslík, vápník, hořčík, vzácnější selen a křemík. Z pivovarských kvasnic se dostává do těla chróm, kterého je v běžné stravě nedostatek. Ten podporuje aktivitu inzulinu regulujícího hladinu cukru v krvi. Nedostatek chrómu vede k chuti na sladké.

Zásobárna B vitamínů
Pivo je nápoj, který obsahuje významná množství vitaminů. Mezi nimi jsou zastoupeny hlavně všechny vitaminy skupiny B - pyridoxin, riboflavin, kyselina pantothenová, thiamin, biotin, niacin a další. Ženám v reprodukčním věku je asi nejvíce užitečný poměrně vysoký obsah kyseliny listové.

Nejchutnější pivo je vždy přímo od pípy

Pomáhá na trávení
Hořké chmelové látky, které jsou v pivu obsaženy, podporují vylučování žluče. Právě obsah chmele v pivu zlepšuje trávení a pomáhá při konzumaci vydatnějších jídel. Pivo k jídlu umožňuje lépe přijímat stravu a využít všechny její složky. Někdy se pivo doporučuje při onemocnění žlučníku.

Při dietě je třeba zvolit optimální druh a typ piva a určit také jeho optimální množství. Doporučuje se sklenička k jídlu či několik doušků před jídlem a po něm. Vzhledem ke svému složení má hlavně plzeňské pivo schopnost udržet hodnotu pH během trávení a brání překyselení žaludku.

Proti srdečním a cévním chorobám
Mírná konzumace piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a v důležitých orgánech, především v srdci a mozku. Snižuje také hladinu homocysteinu, který mívá na svědomí vznik srdečních a cévních chorob. Riziko aterosklerózy a rakoviny střeva, prsu a dělohy zmírňují polyfenoly s anioxidačními a antikancerogenními účinky.

Při onemocnění ledvin
Pivo je také výborným zdrojem tekutin, pokud je potřeba podpořit vylučování moči například při onemocnění ledvin nebo močového měchýře. Je vhodné jako doplněk energie, kterou lze v organismu okamžitě použít. Umožňuje také doplnit některé chybějící složky při zvýšené potřebě úhrady tekutin a minerálních látek - například při zvýšené teplotě.

POZOR: Zdraví prospěšných účinků piva dosáhnete jednou až dvěma sklenicemi denně. Větším množstvím docílíte spíše opačného efektu.

 


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru