Malovýrobcům z Benešovska a Posázaví pomůže udělená regionální značka

Regionální výrobky se často objevují na farmářských trzích
13.02.2017 - 17:30   |  

Regionální řemeslníci a výrobci potravin nebo zemědělských produktů mají znovu šanci získat pro svůj výrobek označení regionální produkt. Zájemci z Benešovska, Vlašimska a Voticka mohou do konce února žádat o udělení regionální značky. Pokud jejich výrobky či služby splní podmínky, ponesou značku Kraj blanických rytířů regionální produkt.

Za uplynulé roky získalo značku již devětadvacet výrobků a čtyři služby. Najdeme mezi nimi med, koláče, uzeniny, mléčné výrobky, keramiku, patchwork, domácí marmeládu, literaturu i zahradnický substrát. Certifikované služby nabízí i rodinná cukrárna, tři penziony a pivovarská restaurace.

Zaměřeno na turisty

"Značení je určeno zejména turistům, kterým dovoluje objevovat region a užívat si jeho atmosféru novým, netradičním způsobem, ale také místním, kteří nákupem značených výrobků podpoří místní výrobce," informovala koordinátorka značky z ČSOP Vlašim Kateřina Červenková a doplnila, že výrobci získají díky značce různé výhody, jako například jednotnou propagaci, nové kontakty a nové možnosti spolupráce.

 

Značku může získat výrobek nebo služba jak tradiční, tak i nová, jestliže splní daná kritéria a certifikační komise rozhodne o jejím udělení. Mezi kritéria pro udělení značky patří vedle jejich kvality a šetrnosti k přírodě především jejich původ a vazba na region. Výrobek či služba musí pocházet z území místních akčních skupin Blaník a Posázaví, což je zhruba mezi Jílovým u Prahy a Želivkou a Stříbrnou Skalicí a Miličínem.

Podpora řemesel a služeb

Regionální značkou se označují většinou řemeslné výrobky například z proutí, slámy, keramiky, mohou to ale být i šperky, fotografie nebo textilní výrobky. K tradičním výrobkům regionu se mohou přiřadit i potraviny nebo zemědělské výrobky.

 

"Pečivo, mléko, maso, sýry, obiloviny, víno, ovoce, nápoje, přírodní produkty pro kosmetické nebo léčivé účely a řada dalších výrobků. Ze služeb jde zejména o ubytování nebo stravovací služby," dodala Kateřina Červenková s tím, že značku může získat produkt tradiční i nový, pokud splní daná kritéria a zaujme certifikační komisi natolik, že označení výrobku přidělí. Mezi kritéria patří vedle kvality i šetrnost k přírodě. Komise bude dále hlavně přihlížet k vazbě na zdejší region.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru