Vaříme s láskou, říká šéfová rekonstruované jídelny při základce v Českém Brodě

Školní jídelna při základní škole Žitomírská se dočkala přes léto rekonstrukce, ale to nebylo to jediné, co nás na ní zaujalo. Dětem se zde totiž vaří zdravá a hlavně nápaditá jídla. Jak to, že právě zde to jde? 

14.10.2015 - 08:00   |  
Jídelna v Brodě pořádala i den otevřených dveří

Luštěniny maskujeme

Zatímco mnohde ve školních jídelnách se vaří velmi nezdravě a vedení se vymlouvá, že děti by cokoliv zdravého prostě nepozřely, zde to jde. „Snažíme se zavádět do jídelníčku zdravé pokrmy. Není to těžké, dnes je spousta možností nabídnout strávníkům zdravější jídlo, je potřeba se nebát, být o zdravějším stravování přesvědčená a sdílet toto přesvědčení s kuchařkami. Ten krok ke zdravé stravě musíme udělat všichni,“ řekla nám vedoucí jídelny Romana Opršalová.

A dětem tento trend prý rozhodně nevadí. „Děti se nijak nebouří, chodí si přidávat. Snažíme se méně atraktivní potraviny (luštěniny ,ryby, zeleninu) jim do lákavého pokrmu schovat. Mnohdy na to ani nepřijdou, třeba když nameleme čočku do karbanátků, nebo přidáme do masové směsi na špagety,“ prozradila nám Romana Opršalová.

 

Nemáme problém nakoupit ryby, nebo pohanku

A šéfová jídelny se nevymlouvá ani na to, že zdravé suroviny je těžké koupit. „Suroviny nakupuji opravdu různé. Mám pár dodavatelů na zdravou stravu. Např. Limonie, která vyrábí luštěninové těstoviny, luštěninové směsi do polévek, nápoje slazené stévií atd.“ uvádí Romana Vopršalová.

Ceny prý nejsou problém: „Od běžných dodavatelů se dnes za přijatelné ceny dá koupit opravdu vše – bulgur, pohanka, jáhly, celozrnné těstoviny. A k tomu běžně dostupné ovoce, zeleninu. Není problém ani s nákupem různých druhů mas a ryb. Bidvest má nepřeberné množství a cena je skutečně dostupná,“ uvedla Romana Vopršalová. Používá se zde i čerstvé ovoce a zelenina: „Čerstvé ovoce a zeleninu používáme běžně. Snažím se brát zeleninu z nejbližšího okolí. Beru převážně sezonní, takže jsou náklady dostupné. V zimním období mícháme saláty společně se sterilovanou zeleninou, která je dnes také velmi šetrně upravovaná. Např. Bonduelle.“

 

Rekonstrukce pomohla

Jídelna, kde se takhle dobře vaří, si zaslouží také patřičné vybavení: „Naše jídelna prošla o letních prázdninách velkou rekonstrukcí, na kterou jsme dlouho čekali. Samozřejmě, že začátky byly těžké, ale vaření v novém prostředí a používání nové moderní technologie zvítězilo. Naší prioritou je vaření v mutifunkční pánvi FRIMA. Není den, aby zůstala nevyužitá a během dne se několikrát používá. Vaříme v páře, smažíme v konvektomatu, upravujeme maso nízkoteplotní úpravou přes noc. Tyto úpravy jsme používali už dříve a musím podotknout, že se zlepšila konzumace masa, hlavně u dětí. Což nás velmi těší,“ dozvěděli jsme se.

 

Nejenom zdraví, ale také nápady

Nakonec nás zajímalo, kdo vlastně sestavuje takto nápaditý jídelníček. „Jídelní lístek sestavuji já, někdy po dohodě s kuchařkami, ale na to tady není moc času. Snažíme se vymýšlet nová jídla, která budou pestrá a pro děti zajímavá. Splňovat musíme spotřební koš, technologické úpravy, hygienické požadavky a finanční limit. Inspiraci na nová jídla hledám na internetu, v časopisech, na školení, recepty od dodavatelů a z vlastní zkušenosti. Vždy do toho musíme vložit něco svého,“ uvedla Romana Opršalová a dodala hlavní moto jídelny: „Vaříme s láskou.“

 

O tom, jak se vaří jinde, si můžete přečíst v článku v rubrice Děti.

Klíčová slova: