Ufňukaný Babiš je pryč, ale na jak dlouho? Pavel v problémech a poučená Nerudová

Andrej Babiš se snaží chovat uvolněně a "lidsky". Zatím se mu to daří
  |   analýza

Klid před bouří. Tak by se dala nazvat poslední debata prezidentských kandidátů, kterou vysílala televize Nova. Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel diskutovali až v překvapivě smířlivém tónu. Dokonce i expremiér se zdržel svých tradičních "ufňukaných" výstupů. Čtidoma.cz i tentokrát přináší expertní analýzu specialisty na komunikační dovednosti. Co tedy viděl Petr Vojnar?

Volby 2023 budou zřejmě dramatické. Osm kandidátů na jeden prezidentský post. Největší šance postoupit do druhého mají podle průzkumů Babiš, Nerudová a Pavel. Právě generál se v debatě na Nově postaral asi o nejdramatičtější moment, když hovořil o tom, že by nejspíš na klíčová ministerstva nejmenoval ministry ze stran zastávající extrémní názory. Kreativní výklad ústavy už jsme tu měli, Miloš Zeman v tom vynikal.

Kandidáti na prezidenta pohledem experta

Z pohledu experta na komunikaci Petra Vojnara bylo i přes poklidnější atmosféru co hodnotit. Všichni tři kandidáti se přitom zřejmě poučili z předchozích debat. „Působili klidně, odpočatě, sebejistě a aktivně. Oblečeni byli přiměřeně typu a vážnosti programu. V tomto ohledu nejvíce zapracoval tým Danuše Nerudové. Debatu většinu času vedli korektně, konfrontačně, ale zbytečně na sebe neútočili, což je jinak běžné a naprosto standardní v debatách podobného významu,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz Vojnar a doplňuje podrobnější analýzu kandidátů.

Petr Vojnar je specialista na komunikační dovednosti a mediální prezentaci, profesionální řečník a moderátor. Ve své praxi se zabývá primárně školením a tréninkem rétoriky, sebeprezentace, přípravou na veřejná vystoupení nebo vystupování před kamerou. Přednáší a pořádá workshopy či školení nebo semináře pod hlavičkou Akademie SEBA - akademie sebevědomého řečníka. Mezi jeho klienty patří mj. firmy a společnosti, top manažeři, ředitelé firem, profesionálové z médií, politici či prezidentští kandidáti.

Debatu otevřel nezvykle smířlivým tónem, bez větších emocí a trpělivě odpovídal na konfrontační otázky jak moderátora, tak ostatních kandidátů. Mluvil sice rázně, ale většinu času věcně. A na svůj obvyklý naturel také klidně. Snažil se působit pohodově, jako "silný pes".

Udržoval oční kontakt, "nekopal" kolem sebe tak, jak je při útocích na jeho osobu jinak běžné. Chvílemi sice působil jako "jájínek", ale to mi v debatě tohoto typu, v předvečer prvního kola volby, nepřijde nijak nepřípustné.

Působila klidně, sebevědomě, usměvavě a žensky. Viditelně se v menším prostoru cítila více komfortně. Na otázky ohledně své kauzy z Mendelovy univerzity odpovídala sebejistěji a uceleněji než v prvních debatách. Tam vidím značný posun, stejně jako ve stylu jejího oblékání.

Jako vždy působil klidně a důstojně. Reagoval jasně, krátce, s nadhledem. Jediný moment, kdy lehce vypadl z komfortní zóny a mírně znervózněl, bylo, když odpovídal na otázku moderátora ohledně podpisu listiny akceptující vstup "spřátelených vojsk" v roce 1968. Nepouštěl se však do žádných slovních přestřelek a i tuto situaci nakonec ustál bez "ztráty kytičky".

Rozhovory s prezidentskými kandidáty a další články na téma "prezidentská volba" najdete zde.

KAM DÁL: Ivana Zemanová odchází a další se připravují: Paní Monika není k nalezení a první kočka balí pelech. Zůstane gentleman u práva?