Loupila, vraždila a dnes je celebritou. Kajínek je proti ní roztomilý beránek

Linda Calvey byla známá jako „Černá vdova“, protože všichni její milenci skončili buď mrtví, nebo ve vězení
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Byla jedním z nejobávanějších zločinců, kteří terorizovali Londýn. Černá vdova z East Endu je dnes dvaasedmdesátiletou babičkou a otevřeně promluvila o svých činech. Linda Calvey ve svých pamětech píše, že vůbec nechápe, kdo byla ta žena, co vraždila a loupila. „Opravdu jsem to byla já?“ ptá se. Seznam jejích hříchů je opravdu dlouhý. Jiří Kajínek by při jeho četbě dost možná bledl závistí.

Babička, která dnes žije spořádaným a klidným životem, už v roce 2019 vydala otevřenou zpověď o svých zločinech v londýnském East Endu. Linda Calvey odhalila detaily ze svých divokých let a připustila, že je teď pro ni vše tak „surrealistické“.

Přezdívku Černá vdova si vysloužila proto, že žádný muž, který se po jejím boku objevil, nepřežil. Poté, co byla v roce 1990 uznána vinnou za vraždu svého milence Ronnieho Cooka, skončila na osmnáct let ve vězení. Stala se nejdéle „sloužící“ vězeňkyní ve Velké Británii.

Neumím si představit, že jsem to dělala

Začátky její zločinecké kariéry byly jako vystřižené z hollywoodského trháku. Nejprve byla řidičkou při loupežných přepadeních. „Ohlížím se zpět a přemýšlím, zda jsem to opravdu byla já. Je to jako koukat na život někoho jiného, nedokážu si představit, jak jsem mohla dělat takové věci,“ kroutí dnes hlavou paní Calvey.

Linda Calvey
- Vražedkyně, spisovatelka a bývalá ozbrojená lupička.
- Byla usvědčena a odsouzena k doživotnímu vězení za zabití svého milence Ronnieho Cooka.
- Byla podmínečně propuštěna v roce 2008.

Přiznává, že dnes by v obchodě neukradla ani sladkosti. Říká, že prý nerozumí tomu, jak mohla vykrádat banky a obrněné vozy. „Strašně jsem se bála, že půjdu do vězení. Přesto jsem to dělala. Věděla jsem, že zatčení je riziko mé práce.“ Poprvé ji zákon dostihl poté, co byl její první manžel Mickey Calvey během zpackané loupeže střelen do zad policistou.

Stále tvrdí, že tuto vraždu nespáchala

Černá vdova převzala gang, což podle ní bylo celkem snadné. „Vždycky jsem vycházela lépe s muži než se ženami. Po smrti Mickeyho bylo přirozené, že jsem nastoupila na jeho místo. Všichni mi projevili náležitý respekt.“ V roce 1985 byla na sedm let odsouzena za ozbrojenou loupež, odpykala si polovinu trestu.

Osmnáct měsíců poté přišel zlom, kdy byl smrtelně zraněn její milenec Cook. Porota Lindu shledala vinnou na základě toho, že zaplatila zabijákovi Dannymu Reecovi 10 000 liber za jeho vraždu. Ten měl ale údajně zpanikařit a poslední ránu měla vypálit Calvey. Ve vězení přišla o svatbu své dcery, narození vnoučat a další krásné věci.

Sériová vražedkyně neměla šanci

Ovšem nebyla by to ona, kdyby si okamžitě po nástupu za mříže nezjednala respekt. Setkala se tam se sériovou vražedkyní Myrou Hindley. „Když jsem ji viděla poprvé, vrazila jsem jí facku. Bála jsem se, co udělá, ale byla to opravdu hrozná osoba. Jiná cesta nebyla,“ vzpomíná Linda s tím, že jí pomohla její reputace Černé vdovy a ženy k ní začaly vzhlížet jako k někomu, kdo je může chránit.

Jednou z věcí, které Lindu ve vězení šokovaly, byl počet sebevražd a sebepoškození. „Jednou jsem se musela starat o ženu, která si odřízla kus tváře talířem, dokud nedorazila zdravotní sestra. Bylo to hrozné.“ Některé ženy byly podle ní nejen viníky, ale také oběťmi.

Je to život plný smutku a bolesti

V roce 2008 se Linda Calvey vrátila z vězení, přestěhovala se na předměstí východního Londýna a znovu našla lásku. S podnikatelem v důchodu Georgem Caeserem se nakonec vzali. Své dráhy zločince dnes lituje. „Komukoli, kdo uvažuje o podobném životě, bych řekla, ať to nedělá. Jen zřídka se to vyplatí a je to život plný smutku a bolesti.“

Poté, co vydala knihu vzpomínek, se nyní obrací k fikci. První román The Locksmith vypráví příběh matriarchy zločinu. A přestože jsou mezí ní a Lindou jisté paralely, většina knihy je údajně fiktivní. Nutno říct, že kritiky jsou zatím velmi dobré„Psaní mi dalo novou chuť do života. Konečně dělám něco, na co může být má rodina hrdá.“

Je to možná dobrá inspirace pro Jiřího Kajínka. Ten byl v roce 1998 byl odsouzen „jen“ za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus o vraždu. Linda toho má na svědomí mnohem více. V tomto ohledu tak může Kajínek jen tiše závidět. Jedna věc je ale rozhodně spojuje – oba za své činy dostali doživotí, aby byli po odpykání části trestu podmíněně propuštěni na svobodu.

Zdroj: Daily Star, The Locksmith

KAM DÁL: Ekonom radí, kdy pořídit letní dovolenou a do čeho teď investovat. Jak je to s penzijním spořením?