Phubbing: Běžný zvyk, který může ohrozit váš vztah

Pokud je člověk, se kterým vedete rozhovor, stále na telefonu, nebojte se poukázat na to, že vám jeho chování vadí. Pomůžete tak sobě i jemu
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Phubbing je něco, co už někdy v životě udělal asi každý z nás. Tento zvyk, který může ohrozit vaše manželství i vztahy s kamarády či rodinou, zahrnuje používání mobilního telefonu. Víte, na co si dávat pozor? Občasné kontrolování Instagramu se může ukázat jako velký problém.

Phubbing je oficiálním termínem teprve od května 2012. Označuje chování, při kterém ignorujeme někoho, s kým osobně mluvíme, ve prospěch našeho telefonu. Tento zlozvyk se rozšířil až s používáním chytrých telefonů, proto jeho název vznikl teprve před několika málo lety. Zkrátka se obas podíváme, co je na sociálních sítích nového, někomu odepíšeme... A pozornost utíká.

Na slovo phubbing ve svém běžném životě asi jen tak nenarazíte, avšak na akci, kterou popisuje, určitě ano. Výsledky jedné studie tvrdí, že více než 17 % lidí phubbuje své přátele, partnery a rodinu alespoň čtyřikrát denně.

Tento zlozvyk vypadá poměrně nevinně, může ale poškozovat nejen naše vztahy, ale i duševní zdraví.

Jak phubbing ovlivňuje naše vztahy?

V momentě, kdy jste na telefonu v průběhu konverzace, snižujete její kvalitu. Studie dokazují, že obě strany poté rozhovor hodnotí jako mnohem méně uspokojivý. Tento zvyk může ale mimo jiné snižovat spokojenost v manželství. Může vést k četným hádkám, a dokonce i u daného páru zvýšit riziko vzniku deprese.

Phubbing ohrožuje naše mentální zdraví

Tento zlozvyk v nás může vyvolat negativní emoce nejen v případě, kdy jsme jeho obětí, ale dokonce i tehdy, když se ho sami dopouštíme. Phubbing ohrožuje naše základní lidské potřeby. Řeč je o sounáležitosti, kontrole, smysluplné existenci a o sebevědomí.

Ve chvíli, kdy vás někdo v půlce rozhovoru začne ignorovat a raději tráví čas na telefonu, se můžete cítit nedůležití a odmítnutí. Pokud se takové situace pravidelně opakují, může mít phubbing ze strany vašich blízkých velmi negativní dopad na mentální zdraví.

Tento zlozvyk navíc nabádá ostatní, aby také vytáhli své chytré telefony, zkontrolovali, co je nového na sociálních sítích, a zaplnili tak nepříjemné ticho.

Phubbing takto zvyšuje pravděpodobnost, že budete pociťovat úzkost nebo depresi. Studie dokazují, že čím více používáte sociální sítě, tím větší je u vás pravděpodobnost vzniku těchto mentálních problémů.

Zdroj: Healthline, TechTarget

KAM DÁL: Popraskaný jazyk může signalizovat nedostatek vitamínů, které jsou nezbytné pro naše fungování.

Klíčová slova: