Praktické rady ze zahrady: Jak krtek ke své užitečnosti přišel

Krtek je malý a nenáviděný, umí ale zbavit škůdců a nakypřit půdu
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Krteček, všemi milovaná pohádka. Pamatujete si na příběh, kdy se nerudný dědek dívá na televizi a krtek mu mezitím venku zničí záhonky plné květin? A tak muž vezme rýč a zběsile se žene za tím malým rošťákem, hází hlínu na všechny strany a ani v nejmenším ho nenapadne, že by ji mohl využít ve svůj prospěch.

Poslední roky se krtci opravdu činí. Malé hromádky zeminy jsou vidět skoro všude. Je to důkaz toho, že se kvalita půdy zlepšuje. Tito malí hmyzožravci se totiž neusadí jen tak někde. Denně spořádají i 100 gramů ještěrek, žížal a brouků, zbavují půdu škůdců a kypří ji. Bohužel za sebou nechávají pořádnou spoušť. 

Nezájem o rostliny
Krtek sice při hloubení tunelů může narušit kořeny rostlin, ale neživí se jimi. Na talíři má nejradši žížaly, mravence,  larvy a červy.

Vypadá to jako naschvál, ale čím více budete o půdu na zahradě pečovat, tím lákavější pro krtky bude. Načechraná půda pro ně při hrabání nepředstavuje tak velkou dřinu. Bohužel při budování podzemních chodeb často poškodí kořínky rostlin v záhonech. Je jasné, že krtka na zahradě nechcete, zrýt si umíte sami. Ale když už se objeví, měli byste zeminu maximálně využít. 

Zahrada bez krtka? 

Záhonky bez housenek, slimáků, ptáků, koček, myší, kun a krtků. To je ideál. S posledním jmenovaným je to ale složitější. Udusat zeminu z krtince se nevyplatí. Omezení vzduchu, který proudí vyhrabanými tunely v zemi, krtek potrestá dalšími hromádkami. A čím víc proti němu budete bojovat, tím usilovněji a rychleji bude ničit zahradu. Pokud tedy první kupička zeminy není přímo uprostřed záhonu, nechte ji být. Můžete ho odehnat vysazením rostlin, které nemá příliš v lásce, jako je pryšec skočcový a řebčík královský. 

Když krtek čaruje 

Když prozkoumáte krtince, zjistíte, že jde o velmi kvalitní zeminu. Bez plevele, bez kořínků, bez kamínků, semínek a choroboplodných látek. Je to zemina ze zhruba půlmetrové hloubky, ke které se většinou ani rytím člověk nedostane. A pokud ano, tak ji nenačechrá jako krtek. Těžko byste v přírodě hledali kvalitnější půdu. 

Existují tři způsoby, jak zeminu, kterou opatrně naberete do kbelíků, využít. 

1. Krtince použijte jako příměs do kompostu, kde zemina urychlí rozpad bioopadu a zabrání šíření nepříjemného zápachu.

2. Díky své jemnosti je tato zemina ideální pro předpěstování nebo přesazování slabších rostlin, které by ve starší, nevyživené nebo hrudkovité hlíně nepřežily.

3. Zasypte záhonky krtincem, abyste rostlinám (nehledě na druh) dodali potřebné živiny a pomohli změkčit zeminu, ve které jsou zasazené.

Zdroj: Hausgarten, Naše zahrada 

KAM DÁL: Nákupní seznam zahrádkáře: Co si obstarat, než začne sezona.