Putinova raketa Burevestnik: Ruské trumfové eso, kterého se bojí i NATO

Na mezikontinentálních raketách pracují všichni tři přední světoví hráči – USA, Čína a Rusko. Ale činí se třeba i Írán
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Rusko pracuje na řízené střele s plochou dráhou letu s jaderným pohonem. Burevestnik má představovat symbolický přelom ve zbraních své kategorie a hovoří se o tom, že má mít takřka neomezený dosah a schopnost zasáhnout jakékoliv místo. Rusko koncipuje Burevestnik jako prostředek, který má důsledně odstrašit NATO a jeho členy.

Jestli by se Západ a NATO měly něčeho z ruského vojenského arzenálu obávat, má to být raketa 9M730 Burevestnik (Buřňák), která je schopná nést jadernou nálož. V současné době se nachází střela stále ve vývoji.

Putinova odstrašující raketa

Pokud opravdu vstoupí Burevestnik do služby a prokážou se jeho schopnosti, má sloužit jako ruský účinný odstrašující prostředek proti NATO a jeho spojencům, a zároveň v praxi ukázat, že Rusko je schopno vyvinout takovou střelu, která by měla potenciál udeřit kdekoliv na zeměkouli. Její největší předností tak bude alespoň podle ruských politických a vojenských činitelů téměř neomezený dosah.

Prakticky neomezený dolet má zajistit právě jaderný pohon, navíc Burevestnik, který je projektován doslova jako „globální raketa“, bude podle svých tvůrců obtížně zjistitelný nepřátelskou protiraketovou obranou. Jako další výhoda je uváděna plochá dráha letu v nízké výšce.

Jestliže bude úspěšně raketa dokončena, stala by se první mezikontinentální střelou s plochou dráhou letu vůbec. Vývoj nové rakety s jaderným pohonem oznámil Vladimir Putin na počátku roku 2018, mezitím se na střele již nějaký čas pracovalo. Očekávané dokončení Burevestniku se předpokládá v roce 2025, vývoj se však může zpozdit, jak už to bývá obvyklé u ruských velkých vojenských projektů.

Putin na počátku října v Soči prohlásil, že proběhl úspěšný test nového systému, současně dal najevo, že se blíží dokončení jeho vývoje. Takové informace nelze v tuto chvíli nezávisle ověřit. S výše řečeným však může souviset i ruské pohrávání si s myšlenkou o odvolání podpisu na Smlouvě o všeobecném zákazu jaderných zkoušek, které bude na programu na dalším zasedání Státní dumy. Rusko by si vyvázáním ze smlouvy uvolnilo ruce ke zkouškám jaderných zbraňových systémů.

Západ krotí ruský optimismus

Západ je však k vývoji Burevestniku o poznání kritičtější a krotí ruský optimismus. Poukazuje zejména na skutečnost, že mnoho testů zbraně selhalo. O tom koneckonců svědčí fakt, že test Burevestniku skončil v srpnu 2019 neúspěšně, když zkouška byla příčinou vážné jaderné havárie u ruské vesnice Ňonoksa v srpnu 2019, při níž byla uvolněna radiace tisíckrát silnější než smrtelná dávka.

At už panují jakékoliv pochyby o Burevestniku, pravdou je, že Rusko za posledních několik let urazilo na poli vývoje mezikontinentálních či balistických raket poměrně dlouhou cestu, která je lemována určitými úspěchy. Hovoříme například o raketě RS-28 Sarmat na kapalný pohon. Nadzvuková třístupňová střela má mít dosah až 18 000 km.

Za zmínku v této souvislosti stojí také hypersonická balistická raketa Kinžal, která už je ve službě. Ruská média tvrdí, že dolet rakety je přes 2 000 km, pokud ji nese stíhací letoun MiG-31K, a 3 000 km, pokud ji nese bombardér Tu-22M3. Kinžaly byly použity proti vybraným ukrajinským cílům. Ty jsou podle ukrajinské strany sestřelovány, k čemuž pomáhá i americký systém protivzdušné obrany Patriot.

Zdroje: redakce, Army Recognition

KAM DÁL: Legendární izraelské tanky Merkava mohou zamířit na Ukrajinu. Nepříteli mohou na bojišti pěkně zatopit.