Hypermobilita není symbolem zdraví: Nadměrná ohebnost kloubů je spíše na škodu

Hra na strunné nástroje může hypermobilitu zhoršit
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Slušná pohyblivost je jedna věc, hypermobilita druhá. Možná se to, že dokážete klouby ohnout o více než devadesát stupňů, jeví jako přednost, ale není třeba čekat do důchodu, aby vám klouby a vazy daly jasně najevo, že to zdaleka taková paráda není.

Hypermobilita označuje nadměrnou pohyblivost a uvolnění kloubů nad fyziologickou mez. Měření rozsahu je poměrně jednoduché a zahrnuje pět základních pohybů. Beightonovo skóre sleduje přitažení palce k předloktí, ohnutí malíčku ke hřbetu ruky, propnutí lokte a kolen a rotaci hlavy. I laik většinou pozná, že se jedná o nestandardní pohybový rozsah daleko za hranicí normy. Nejvíce se hypermobilita projevuje u horních končetin, kdy je možné prsty ohnout všemi směry a nepřirozeně „zalomit“. 

Nejde jen o klouby Hypermobilita má mnoho podob a může se rozvinout v další nemoci a potíže, jako je nadměrná tvorba podlitin, zvýšená křehkost kůže, strie
(i bez váhových výkyvů) a syndrom karpálního tunelu.

Zhruba u poloviny pacientů s hypermobilitou může za její vznik genetická predispozice, u zbytku je nadměrná pohyblivost kloubů vyvolána sportovní zátěží, jako je gymnastika, krasobruslení nebo balet, hrou na hudební nástroje, hormonálními změnami před porodem nebo rutinou v zaměstnání, kdy člověk tráví dlouhé hodiny u manuální práce nebo u klávesnice. 

To, že člověk trpí hypermobilitou, se většinou projeví se zpožděním, kdy se objeví první bolestivé symptomy. Tou dobou už ale bývá na nápravu pozdě. 

Hypermobilita nepotřebuje pozornost 

Pokud už hypermobilitou trpíte, neměli byste tělo záměrně zatěžovat a klouby vystavovat dalšímu napětí. Lidé klouby často prokřupávají (cítí v nich napětí), prolamují kolena dozadu nebo cvičí jógu, kde zaujmou především nadstandardní pohyblivostí celého těla. Ve všech případech ale dochází k mikrotraumatizaci vazů a zhoršení stavu. Jen málokdo si v tu chvíli uvědomuje, že napáchané škody jsou nevratné. 

Nemoc na obzoru 

Člověk s hypermobilitou se pohybuje bez větších potíží a na první pohled nijak nevybočuje. Bohužel mu ale chybí přirozená stabilita a svaly jsou v neustálém napětí, protože uvolněné klouby neplní svoji funkci. Dříve nebo později se objeví bolesti zad, hlavy a horních i dolních končetin a častější zranění způsobená špatným držením těla. 

Křupnutí jako lék 

Lidé s hypermobilitou jsou proslulí prokřupáváním kloubů. Může jít o záměrnou blokaci, kdy tělo dává jasně najevo, že po křupnutí dojde k nežádoucímu uvolnění. Na druhou stranu by se napětí, které pacienta omezuje nebo mu dokonce vyvolává bolesti, mělo odstranit s podporou odborníka. 

Zdroj: NHS, Versusarthritis 

KAM DÁL: Osteoartróza: Poznáte ji lehce podle prstů na ruce.