S alopecií se bojuje těžko: Každá snaha končí holou hlavou

Příčesky a paruky jsou pro pacienty s alopecií zajímavým řešením, jak skrýt lysiny
Zobrazit fotogalerii (4)
  |   zajímavost

Ráno po probuzení si před zrcadlem prohrábnete vlasy a najednou jich máte plnou hrst. Začíná tak příběh nulového sebevědomí, posměchu a zoufalých snah zachránit každý chlup. Bez odhalení příčiny, proč se alopecie objevila zrovna u vás, se ale nepohnete z místa.

Vypadávání vlasů je normální. Kůže se totiž neustále obnovuje a z folikul (vlasových cibulek) vykukují nové vlasy. A ty staré musí pryč, většinou při mytí nebo česání. Pokud se ale objeví lysá místa, je zle. To se děje například u miminek. Jejich velusové vlásky jsou jemné, rostou nepravidelně a tvoří se holá místa. K tomu přispívá i to, že děťátko leží první měsíce na zádech a hlava se neustále tře o podložku. U dospělého jde ale o rizikový faktor naznačující podlomené zdraví. A největší problém je v tom, že je alopecie je sice neinfekční onemocnění, ale většinou s nevratnými následky

 

Při alopecii napadá imunitní systém vlasové kořínky. Zabrání tak výživě vlasu – a ten po čase vypadne. A tisíce dalších. V první fázi jde jen o nepravidelná ložiska (většinou na zátylku nebo za ušima), ve druhé se odporoučí všechny vlasy. Alopecie sice častěji trápí ženy, ale bohužel vlivem stresu, nezdravého životního stylu a bohužel i dědičnosti souží i muže. U těch ale shození vlasů nebudí takové emoce. Ve chvíli, kdy jsou holá místa viditelná a nedají se zakrýt, je nejlepším řešením kompletní oholení hlavy. Pokožka bude dýchat, rychleji se zregeneruje a možná vyraší nové vlasy. A tentokrát už v plné sestavě. 

Co zhoršuje alopecii: 

  • cukrovka,
  • autoimunitní onemocnění, 
  • genetické predispozice, 
  • stres, 
  • strava založená na rafinovaném cukru a polotovarech, 
  • nadváha, 
  • cigarety a alkohol, 
  • těhotenství (v tomto případě je výskyt lysin jen dočasný, protože dítě z těla ženy „vysaje“ všechny důležité vitamíny a minerály nezbytné pro přirozené zdraví).

Člověk na vině 

Alopecie sama o sobě není nebezpečná, je spíše jen důsledkem špatného fungování těla kvůli dlouhodobému stresu nebo jídelníčku s nadměrným příjmem cukrů. Pokud se ale po dohodě s lékařem rozhodnete pro kortikosteroidy a imunosupresiva, nečekejte zázraky. Tyto léky mají totiž téměř nekonečný seznam vedlejších účinků, jako je zvýšené riziko nádorů, jaterní léze, nauzea (potřeba zvracení) nebo zánět v ústech. 

Věk, kdy se alopecie poprvé objeví, neustále klesá. Aktuálně je už kolem 30 let.

To, že nemáte vlasy, případně vám rychle a nesouměrně ubývají, není impuls ke konci péče. Naopak. O pokožku hlavy a zbytky folikul se musíte starat. Ideální jsou produkty bez syntetických látek, opalovací krém a pokrývka hlavy, abyste vlasům zajistili zdravé prostředí vhodné pro regeneraci. Ani to ale není zárukou toho, že se vlasy zmátoří a narostou v plné síle. 

Zdroj: redakce, webmd.com

KAM DÁL: Lesklé vlasy bez roztřepených konečků za pár korun: Zkuste domácí noční masku.