Britská královská rodina čelí kritice. Jsou důležitější tradice, nebo zdraví dětí?

Princ George je již nyní hvězdou sociálních sítí
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Na sociálních sítích kolují různá témata i klepy o všem možném. Britská královská rodina je logicky na seznamu těch nejfrekventovanějších ve všech ohledech. Mnozí diskutující se teď obávají o zdraví malých princů a jejich rodiče kritizují. Proč? Jen pomluvy, nebo je to pravda a dětem opravdu hrozí nebezpečí?

Poměrně časté výtky, které můžeme najít pod fotografiemi královské rodiny zvláště v chladnějších měsících, se týkají oblečení, které nosí princ George a nyní i jeho mladší bratr princ Louis, konkrétně jejich krátké kalhoty. Právě ty považují mnozí za nedostatečné a vyjadřují svoje obavy o zdraví následníka trůnu a nyní i nejmladšího člena královské rodiny. Podle odborníků na tradice britské aristokracie je ale vše v pořádku.

Proč musí chodit v krátkých kalhotech?

Podle dávných tradic, které sahají až do šestnáctého století, jsou dlouhé kalhoty znakem dospělého muže. Pro děti alespoň do osmi let je tento kus oblečení v určitých kruzích při oficiálních příležitostech tedy zcela nevhodný. Královská rodina jde obecně příkladem v dodržování nejen rodových tradic, a tak není dost dobře možné, aby právě toto nařízení obcházela.

Na některých snímcích je ale zřejmé, že pokud je skutečně velká zima, nenechají rodiče své děti trpět a oblékají jim pod krátké kalhoty punčochy, které nejsou proti etiketě. Ostatně v krátkých kalhotech vyrostl i otec malých princů princ William a jeho bratr princ Harry, první následník trůnu princ Charles a mohli bychom pokračovat i hlouběji do minulosti. 

Dlouhé kalhoty jsou jen pro měšťáky
Z historického pohledu byly dlouhé kalhoty u malých dětí znakem měšťáckého životního stylu. Do této kategorie jistě žádný příslušník aristokratického rodu nechtěl náležet, a proto si rodiče vždy dávali dobrý pozor, jak svoje ratolesti oblékají. 

I když se tradice postupně vytrácejí, pořádkůmilovná Británie se některých z nich vzdává jen velmi těžko a rozvětvené královské rodiny se toto konstatování týká dvojnásob. Princům tedy nezbývá nic jiného než v krátkých kalhotách trpělivě vyčkat na své osmé narozeniny.

Porušení pravidla

Jedno vybočení z důsledného dodržování pradávného zvyku jsme ale přece jen mohli vidět, a to na svatbě strýce, prince Harryho. Pro tuto příležitost směl princ George obléknout dlouhé kalhoty, náležející ke stylizované uniformě, čímž vhodně doplnil ostatní muže z královského rodu. 

Je to spravedlivé?

Zajímavé je, že zatímco se sociální sítě v pravidelných intervalech plní debatami o krátkých kalhotách mužských potomků vévody a vévodkyně z Cambridge, oblečení malé princezny Charlotte bývá naopak vyzdvihováno.

A to i přesto, že stejně jako její bratři, i ona nosí oblečení, které jí nezakrývá celé nohy. Nejsou nakonec krátké kalhoty princů, nad nimiž se mnozí pozastavují, v principu podobné princezniným šatům s punčochami? Jen u dívky to nebudí takovou pozornost.