Před spláchnutím zavřete poklop na toaletě. Vyhnete se tak nebezpečnému aerosolu

Nebezpečný aerosol se po spláchnutí může vznášet ve vzduchu po dobu 30 minut
  |   zajímavost

Každý z nás navštíví toaletu hned několikrát denně a ve většině případů ji při odchodu špatně spláchneme. Před spláchnutím toaletní mísy bychom ji totiž měli přikrýt poklopem, do vzduchu se totiž v tom momentě uvolňuje nebezpečný aerosol.

Většina z nás se o tom, jestli splachujeme správně nebo špatně, s největší pravděpodobností nikdy nezamyslela, což je pochopitelné. Zdá se totiž, že jde o činnost, na které se zkrátka nedá nic zkazit, opak je ale pravdou.

Nesprávným splachováním riskujeme nákazu nebezpečnou bakterií či virem, jak na svém webu uvádí  Cosmos.

Může se zdát, že jde o zveličování situace, ale není tomu tak.

Studie dokazují, že se z toaletní mísy během splachování zvedá bioaerosol, neboli mikroskopické kapičky obsahující nejrůznější bakterie, viry a další nebezpečné mikroorganismy, které se později mohou usadit nejen na zdech a podlaze v naší koupelně, ale také na našem oblečení, nebo dokonce i kůži či vlasech.

"Vzhledem k tomu, že voda v záchodové míse obsahuje bakterie a další mikroby z výkalů, moči a možná i zvratků, nějaké budou v kapičkách vody. Každý gram lidských výkalů obsahuje miliardy a miliardy bakterií, stejně jako viry a dokonce i některé houby," uvedla mikrobioložka Dr. Janet Hill pro Today.

Tyto kapičky podle vědců dosáhnou až do vzdálenosti 1,5 m od toalety a mohou se vznášet ve vzduchu až po dobu 30 minut.

Jediným účinným opatřením, jak této usazení bioaerosolu na našem oblečení a v naší koupelně zabránit, je vždy předtím, než spláchnete, zavřít poklop na toaletě.

Zvýšenou pozornost by tomuto varování měli věnovat zejména lidé, kteří žijí v domě či bytě, kde není toaleta umístěna v samostatné místnosti. Viry a bakterie, které se z toaletní mísy v podobě mikro kapiček zvedají do prostoru, tak mohou dopadat nejen na podlahu v naší koupelně či naše oblečení, ale mimo jiné i na naše ručníky, kosmetiku nebo dokonce i na zubní kartáček.

Na tento jednoduchý zvyk bychom neměli zapomínat ani při návštěvě veřejné toalety.

Zdroj: TodayCosmos

KAM DÁL: Žloutnutí vánočního kaktusu: Mezi časté chyby patří nevhodné zalévání.

Klíčová slova: