Žloutnutí vánočního kaktusu: Mezi časté chyby patří nevhodné zalévání

Jedním z důvodů žloutnutí vánočního kaktusu může být mimo jiné i přímý sluneční svit
  |   zajímavost

Vánoční kaktus můžeme v tomto svátečním období vidět ve většině českých domácností. Tato rostlina totiž vykvétá právě v období vánočních svátků a stala se tak oblíbenou sváteční dekorací. Někdy lze ale na vánočním kaktusu pozorovat žloutnutí jeho "listů" a dokonce i jejich opadávání. V takovém případě je nutné okamžitě zakročit.

Pokud na svém vánočním kaktusu pozorujete nápadné žloutnutí, je na čase jednat.

Znamená to totiž, že je něco špatně a vaší rostlině se nedaří zrovna nejlépe. Žloutnutí tohoto typu kaktusu má ve většině případů na svědomí kombinace následujících příčin: škůdci, choroby, nedostatečná vlhkost, nedostatek živin, nevhodné světlo, špatná drenáž, jak na svém webu uvádí Gardener's Path.

Nedostatečné světlo

Vánoční kaktus přirozeně roste v brazilském tropickém pralese, kde na něj dopadá nepřímé světlo skrze koruny stromů pralesa.

Řada z nás ale doma tuto rostlinu umísťuje na stolek blízko okna, na parapet nebo na jiná místa, kde na ni dopadá přímé sluneční záření. Její stonky tak mohou žloutnout, nebo se dokonce zbarvit do fialova. Ideální je vánoční kaktus umístit k oknu orientovanému na sever či západ nebo na jiné místo, na které nedopadá přímý sluneční svit.

Nedostatečná nebo přílišná zálivka

Vaše živá vánoční dekorace může zežloutnout jak kvůli tomu, že ho nezaléváte dostatečně, tak i kvůli tomu, že ho zaléváte až příliš. Žloutnoucí vánoční kaktus je tak nutné detailně prozkoumat.

Před každou zálivkou poté zkontrolujte hlínu v květináči a pokud bude stále vlhká, raději se zálivkou ještě počkejte. Ideální je kaktus zalít až v momentě, kdy je vrchních 2,5 cm půdy v květináči suchých.

Špatná drenáž

Důležité je vaší rostlině zajistit ideální odtok vody. Pokud se totiž voda hromadí na dně květináče, může to vést k celé řadě vážných problémů, které mohou vyústit až v odumírání rostliny. Kořeny rostliny mohou ztratit svou schopnost přijímat živiny nebo mohou začít uhnívat.

Tyto problémy mají poté za následek mimo jiné i změnu barvy rostliny a její uvadání, jak na svém webu uvádí Garden Lovers Club.

Nedostatek živin

Vánoční kaktus potřebuje k tomu, aby se mu dařilo co možná nejlépe, dostatečné množství hořčíku.

Ideální je tak během jara a léta jednou měsíčně smíchat lžičku epsomské soli s necelými 4 litry vody a touto směsí poté rostlinu zalévat. Tato směs by se neměla mísit spolu s hnojivem.

Nemoci a škůdci

Náhlé zežloutnutí tohoto typu kaktusu může mít na svědomí také celá řada škůdců a nemocí. Může jít o škůdce sající mízu, mezi které patří mšice, svilušky a další.

Často se ale také jedná o hnilobu stonků a kořenů, které se můžete zbavit tak, že rostlinu ze substrátu vyndáte a její kořeny důkladně opláchnete.

Zdroj: Gardener's path, Garden Lovers Club

KAM DÁL: Námraza na autě: Zbavte se jí během několika vteřin. Pomůže vám sáček a obyčejná voda.